Nationaal Schoolontbijt gezonder; Koningsontbijt onder vuur

24 april 2014

DEN HAAG - Het Nationaal Schoolontbijt begin november zal na eerdere kritiek alleen voorkeurs- of middenwegproducten bevatten. Volgens Foodwatch bevat het Koningsontbijt van 25 april nog wel onverantwoorde producten. "Het Koningsontbijt is schadelijk voor de strijd tegen kinderobesitas."

Het Nationaal Schoolontbijt is in het leven geroepen door het Voorlichtingsbureau Brood. Het heeft als doel om ontbijtgedrag van kinderen te verbeteren. Er was echter veel kritiek op. Volgens Foodwatch werden voedingsmiddelenbedrijven juist in de gelegenheid gesteld ongezonde producten te promoten. Na  een gesprek met Foodwatch en in samenspraak met het Voedingscentrum heeft het Team Nationaal Schoolontbijt besloten alleen nog voorkeurs- en middenwegproducten te serveren. Ook worden de mogelijkheden onderzocht om fruit aan het pakket toe te voegen.

Nieuw lesmateriaal

Bovendien ontwikkelt het Nationaal Schoolontbijt nieuw lesmateriaal om de kinderen te wijzen op het belang van een goed ontbijt: dat ontbijten energie geeft, belangrijke voedingsstoffen levert, zorgt voor een goede stoelgang, helpt een gezond gewicht te houden en bovendien heel gezellig is. Ook wordt in het lesmateriaal aandacht besteed aan het belang van voldoende beweging.

Koningsontbijt

Het Koningsontbijt, een initiatief van supermarktketen Jumbo, is volgens Foodwatch nog steeds niet gezond. "Er mag dan wel groente en fruit op tafel staan, maar het merendeel van het broodbeleg is nog steeds te zoet of te vet.

Foodwatch meent dat kinderen binnen de schoolmuren beschermd moeten worden tegen  reclame. "We moeten voorkomen dat bedrijven zich bezighouden met de voorlichting over gezonde voeding. Zij hebben namelijk een fundamenteel ander belang dan educatie, namelijk klantenbinding", stelt Meike Rijksen, campagneleider bij Foodwatch.

Het Koningsdagontbijt is vrijdag 25 april. Het Nationaal Schoolontbijt wordt in de week van 3 tot en met 7 november voor de twaalfde keer gehouden. 3.250 basisscholen hebben zich ingeschreven.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?