Onrust om ijzer in Kellogg’s cornflakes

21 oktober 2009

HILVERSUM – De VWA wordt overspoeld met telefoontjes van verontruste consumenten over ijzer in Special K-cornflakes van Kellogg’s. Dit na het tv-programma Keuringsdienst van Waarde.

In dit consumentenprogramma werd onlangs beweerd dat het ijzergehalte van Kellogg's Special K-cornflakes gelijk is aan dat van een spijker.

Magneet
Ook toonde het programma hoe een cornflake werd aangetrokken door een magneet. Ruim honderd consumenten belden daarop de VWA en de redactie van het tv-programma.

'Wij hebben nog nooit zo veel reacties in zo'n korte tijd gekregen', zegt een woordvoerder van de VWA in het Algemeen Dagblad.

Consumenten maakten zich onder meer zorgen over het gebruik van cornflakes tijdens de zwangerschap. 'Wij hebben de mensen gerustgesteld. Het nuttigen van producten verrijkt met ijzer binnen een wettelijk vastgestelde limiet vormt geen risico voor de gezondheid.'

VWA: 'Flauwekul'
De indruk die het programma wekte over de ijzertoevoeging als ijzervijlsel of gemalen spijkers is flauwekul', stelt de VWA in een persbericht. 'Het toevoegen van ijzer aan ontbijtgranen is tot de wettelijk vastgestelde limiet toegestaan.'

Ook wekte de uitzending de suggestie dat ontbijtgranen met toegevoegd ijzer in Denemarken verboden zouden zijn. Dit is volgens de VWA onjuist. 'Ook daar is het toegestaan ijzer aan ontbijtgranen toe te voegen, mits er toestemming van de autoriteiten is verkregen.' 

De Keuringsdienst van Waarde zelf heeft zestig bezorgde reacties ontvangen.

Kellogg's 'furieus'
Kellogg’s plaatste na de uitzending als reactie een advertentie in de Volkskrant, waarin het bedrijf meldde dat in het programma een ‘onjuist beeld’ werd neergezet.

Het bedrijf is furieus over de gewekte indruk. 'Wij zouden ijzerschroot in ons product stoppen', zegt voedingskundige Toine Hulshof van Kellogg's. 'Maar dit is gewoon ijzerpoeder. Dat is magnetisch, waardoor de cornflake op een magneet reageert.'

Poeder heeft 'geen zin'
Volgens Tiny van Boekel, hoogleraar agrotechnologie en voedingswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, heeft het toevoegen van ijzerpoeder overigens geen zin.

'Het ‘elementair ijzer’ dat aan de ontbijtgranen wordt toegevoegd, wordt vrijwel niet opgenomen door het lichaam en gewoon weer uitgepoept', zegt hij in de Volkskrant.
 
Melk neutraliseert
Alleen ijzer in zoutvorm wordt volgens hem door het lichaam opgenomen.

In theorie zou het ijzerpoeder van Kellogg’s in de zure maag deels kunnen worden omgezet in ijzerzouten. Maar juist bij cornflakes is dat onwaarschijnlijk. 'Dat wordt meestal gegeten met melk, dat het zuur neutraliseert. Bovendien zorgt het calcium in de melk ervoor dat ijzer niet wordt opgenomen.'

Bekijk de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over ijzer

Lees ook:
Kellogg’s lasert logo op cornflakes (15 okotber 2009)

Te veel ijzer slecht voor ontwikkeling (9 mei 2008)

IJzerpap tegen bloedarmoede (25 mei 2007) 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over ijzer

Altijd op de hoogte blijven?