Ook Chinezen kampen met coeliakie

5 december 2013

WAGENINGEN - Chinezen hebben net zoveel last van coeliakie (glutenintolerantie) als Europeanen. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen UR samen met andere Nederlandse en Chinese wetenschappers op basis van een studie in Chinese en internationale literatuur.

Het zou betekenen dat ongeveer 15 miljoen inwoners van China coeliakie hebben. Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat coeliakie daar zeldzaam is. De resultaten van de studie zijn 4 december 2013 gepubliceerd in PLOS ONE.

China is de producent van tarwe in de wereld is, met een hoge en relatief snel toenemende consumptie van tarwe- en glutenhoudende producten, waardoor de kans op de ontwikkeling van coeliakie toeneemt.

Coeliakie is een auto-immuun ziekte die wordt veroorzaakt door de consumptie van voedsel en dranken die worden gemaakt van de glutenhoudende granen. Gluteneiwitten kunnen een ontsteking van de dunne darm veroorzaken. Hierdoor wordt de opname van voedingsbestanddelen belemmerd en kan het functioneren van andere organen worden verstoord.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?