Pleidooi voor ministerie van Voedselvoorziening

11 november 2013

LUTTENBERG - Het wordt tijd voor een ministerie van Voedselvoorziening. Dat zei voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer zaterdag bij de presentatie van zijn boek Ons voedselbombardement. Deregulering en verminderde handhaving leiden tot ‘klooivoedsel’.

Auteur Velzeboer van Scienta Nova stelt dat de meeste bedrijven in Nederland zeer serieus bezig zijn met voedselveiligheid. In sommige andere landen is dat echter anders. “Daar ligt het voedselveiligheidsboek nog in het cellofaan verpakt in het kantoor van de directeur.” Hij pleit er daarom voor dat voedingsmiddelenproducenten niet slechts inkopen op prijs, maar ook letten op voedselveiligheid en kwaliteit.

Klooivoedsel

Velzeboer introduceert  het woord 'klooivoedsel'. De medewerkers van de NVWA werken zich volgens Velzeboer drie slagen in de rondte, maar kunnen niet voldoende handhaven. De pakkans bij overtreding van de regels is zeer gering, waardoor voedingsmiddelenbedrijven hun gang kunnen gaan.

Het gaat bij klooivoedsel echter niet alleen om fraude, maar ook om gebruik maken van de mogelijkheden die de industrie door deregulering geboden wordt. Daardoor mag een drankje met 0,0006 procent fruit de naam vruchtensap dragen.

Geparkeerd bij staatssecretaris

velzeboer-voedselbombardement Met Ons voedselbombardement wil Velzeboer een bijdrage leveren aan het bestrijden van voedselanalfabetisme.

In het verleden waren er deskundige en sterke ministers van landbouw, stelt de voedingsmiddelentechnoloog. Voedselveiligheid is nu geparkeerd bij een staatssecretaris. Hij noemt Sharon Dijkstra een politieke tijger die goed is in het leiden van vergaderingen, maar te weinig kennis van zaken heeft.

Hij pleit voor een ministerie van Voedselvoorziening. Dat kan tegenwicht bieden aan de zelfregulerende industrie. Ook de “Brusselse kermis”, de Europese Unie, krijgt er van langs. EU-verordening 1169-2011, over de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten, noemde hij zo slecht dat de Nederlandse politiek tegen hadden moeten stemmen.

Velzeboer wil met Ons Voedselbombardement een bijdrage leveren aan het bestrijden van ‘voedselanalfabetisme’ onder consumenten. Hij stipte bij zijn boekpresentatie een groot aantal misverstanden over voeding aan. Het zijn niet zo zeer de verzadigde vetzuren, die schadelijk zijn, maar transvetzuren. Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen transvetten die in de natuur voorkomen en transvetzuren die de voedingsmiddelenindustrie creëert door harde vetten te maken.

Ook over e-nummers heerst veel onbegrip. “Een tomaat bevat van nature 13 E-nummers.” Hij meent dat wie alle E-nummers wil mijden, ook moet stoppen met ademhalen. “Ook zuurstof heeft een E-nummer.”

Ons voedselbombardement - Denken wij wel na over wat en hoe wij eten? is verkrijgbaar in de boekhandel en online te bestellen. ISBN: 978-90-810612-0-9. Het boek bevat 194 pagina’s. De prijs bedraagt 17,50 euro. 

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?