Relatie portiegrootte en overconsumptie

14 augustus 2007

DOETINCHEM - Uit recent onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen portiegrootte en overconsumptie.

Tijdens het onderzoek - Effects of portion size on chronic energy intake - kregen 19 vrijwilligers een identiek lunchpakket mee. Het verschil was dat de ene lunch slechts 767 calorieën bevatte en de andere 1528. De vrijwilligers kregen de pakketten in een willekeurige volgorde.

Uit de resultaten bleek dat de vrijwilligers met de grote pakketten meer aten in termen van energie-inname dan de 'kleine eters'.

Gewichtstoename
Deze extra calorieën werden echter niet gecompenseerd tijdens de andere maaltijden, waardoor de vrijwilligers met de grote pakketten per dag circa 300 Kcal meer binnenkregen. Over een periode van een maand resulteerde dit in een gewichtstoename van 0.64 kilogram.

Sinds Morgan Spurlock met zijn film Supersize Me doorbrak, staat het verlagen van portiegroottes hoog op de agenda van NGO's, overheidsorganen en uiteindelijk ook bij bedrijven.

Extra lange Mars-reep
Supersizing is een manier om consumenten meer te laten consumeren tegen een relatief lage meerprijs. Deze taktiek wordt niet alleen toegepast door fast food restaurants, zoals McDonald's, maar ook door levensmiddelenfabrikanten, bijvoorbeeld de extra lange Mars-reep van Masterfoods.

De studie Effects of portion size on chronic energy intake, Jeffery RW et al (2007), is gepubliceerd in de International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, Vol 4, pp 27.

Lees ook:
Consument onderschat calorieën in grote porties (6 september 2006) 

Altijd op de hoogte blijven?