'Vinkje alleen op basisvoedingsmiddelen'

4 augustus 2015

Het Vinkje zou alleen op basisvoedingsmiddelen moeten staan. Dat zegt hoogleraar Frans Kok in een interview in EVMI 5, die 4 augustus verschijnt.

Volgens Kok hebben veel mensen moeite de energie-inhoud van voedingsmiddelen in te schatten. "Hoeveel kilocalorieën ergens in zit, staat wel op het etiket, maar veel mensen lezen dat niet. Het Vinkje geeft ook geen houvast, want dat prijkt ook op ‘pretproducten’, de niet-basisvoedingsmiddelen. Weliswaar in een ander kleurtje, maar niemand ziet het verschil.”

Hij vindt dat het daarom Vinkje alleen zou mogen prijken op basisvoedingsmiddelen. "Daarmee kun je toch ook een fantastisch smakelijke en gezonde voeding samenstellen.”

Prof. Kok gaat op 1 oktober met emeritaat. In het interview blikt hij terug op voeding en gezondheid in de afgelopen decennia en geeft hij zijn visie op de taak van de voedingsmiddelenindustrie bij het gezonder maken van het voedselaanbod.

Lees ook:

Prof. Kok ziet nog te vaak 'windowdressing' (online vakblad augustus 2015 - Premium)

> Log in om uw account te activeren

> Nog geen abonnee?

Altijd op de hoogte blijven?