'Vlees ideaal functional food'

12 juni 2009

BRUSSEL - Vlees en vleesproducten zijn een ideale, levensvatbare bron voor functional foods. Ze zijn simpel te verrijken met vezels, probiotica en omega 3 vetzuren. Zo zal de consument vlees met gezondheid gaan associëren.

Dat zegt Frederic Leroy, voedingsprofessor aan de Vrije Universiteit van Brussel. 'Met simpele aanpassingen kunnen vlees en vleesproducten meer ‘functional’ gemaakt worden.'

Meerdere manieren
'De aanwezigheid van vetzuren en cholesterol in vlees kan beïnvloed worden door selectie van rassen en genetische lijnen, het aanpassen van veevoer en het toevoegen van ingrediënten bij de verwerking van het vlees', zegt Leroy.

Het toevoegen van probiotica aan gefermenteerde vleesproducten als worst, kan leiden tot een betere gezondheid. Toch zal deze toepassing volgens Leroy maar marginaal zal zijn. Dit omdat consumenten vlees nog niet associëren met ‘gezond’.  

Juist voorlichten
Er bestaan nog veel misvattingen over vet in vlees, zegt Shalene McNeill, uitvoerend directeur voedingsonderzoek voor the National Cattlemen’s Beef Association. 'Vleesmarketeers moeten vol aan de bak om consumenten juist voor te lichten over vlees en gezondheid.'

Bij het aanprijzen van vlees en vleesproducten als functional food moet gefocust worden op de hoge voedingswaarde, vooral op het gebied van eiwit, vindt McNeill.

Selectie probiotica
Technisch gezien is er bij het verrijken, volgens Leroy, een zorgvuldige selectie van probiotische stammen nodig, alleen al omdat ze resistent moeten zijn tegen galzouten

Vezels in vleesproducten kunnen ook gezondheidsvoordelen opleveren, al kan dit weer een vezelachtige structuur aan het vlees geven, wat niet altijd zal worden gewaardeerd.

Lees ook:
Verschuiving van functional naar natural (10 april 2009)

Markt functional foods groeit door (20 februari 2009)

Vlees en vis met prebiotica (2 februari 20009)

Beneo-Orafti in prebiotisch vlees (3 oktober 2008) 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over prebiotica

Altijd op de hoogte blijven?