'Witbrood 'bron van vezel' door nieuwe analyse'

17 oktober 2011

UTRECHT - Een nieuwe analysemethode kan nu een hoger totaal vezelgehalte in producten meten dan eerder. Hierdoor is de claim 'bron van vezel' nu ook van toepassing op witbrood.

Dit zei dr. Kommer Brunt van Eurofins tijdens een netwerkbijeenkomst van Voednet (netwerk van diëtisten in het bedrijfsleven), meldt Nieuws voor diëtisten.

Met de nieuwe methode (AOAC 2009.01) worden nu behalve hoog-moleculaire vezels (onoplosbare vezels als cellulose en lignine en oplosbare zoals bètaglucan), ook resistent zetmeel en de oplosbare laag-moleculaire voedingsvezels, zoals inuline en alle prebiotica, gemeten.

Krentenbrood
Dit betekent dat volgens de oude methode (AOAC 985.29) krentenbrood bijvoorbeeld 6,6 gram voedingsvezels en 39,7 gram koolhydraten per 100 gram bevat.

Volgens de nieuwe methode bevat dezelfde hoeveelheid krentenbrood 6,8 gram hoog-moleculaire vezels, 4,7 gram laag-moleculaire vezels en 34,1 gram koolhydraten.

Brunt: "Ongemerkt werden eerder bepaalde vezels dus bij de koolhydraten gerekend. Het krentenbrood bevatte in de oude bepaling 42 procent minder vezel en 5,5 procent meer energie dan met de nieuwe methode."

Witbrood
Vooral in brood zijn grote verschillen te zien, bij groenten en fruit valt het mee.’ Voor witbrood betekent de nieuwe analyse dat het opeens voldoet aan de claim 'bron van vezel' (meer dan 3 gram vezel per 100 gram product).

"Op dit moment is er in Europa geen wettelijke vastgestelde methode om het totale vezelgehalte te bepalen. Iedereen mag doen wat hij wil", aldus Brunt.

"Wel denk ik dat de nieuwe methode de standaard gaat worden, maar dat het wettelijk verplicht wordt, kan nog wel 4 tot 5 jaar duren."

Tabellen aanpassen
Ondertussen is Eurofins met TNO bezig om een computermodel te ontwikkelen, zodat voedingsmiddelentabellen kunnen worden aangepast. Het is immers te kostbaar om alle bepalingen wereldwijd opnieuw te doen.

Het 40-tal aanwezige diëtisten sprak wel de hoop uit dat de Nevo-tabel op termijn een uitsplitsing van soorten vezels zal opnemen en dat dit onderscheid ook in onderzoek wordt meegenomen.

Iedereen was het er verder over eens dat dit verschil niet naar de consument hoeft te worden gecommuniceerd. Dit omdat de boodschap over vezels al ingewikkeld genoeg is.

Lees ook:
Nieuwe versie Nevo-tabel en Nevo-online (6 juli 2011)

Wonderdiëten? Tijd voor tegengeluid! (13 april 2011)

'Geleervezels verzadigen het best' (10 maart 2011)

Amerikaan ziet vlees als bron voedingsvezel (3 maart 2011)

'Witbrood met volkorenclaim is onterecht' (18 maart 2010)

Vanille uit hout voor industrie (19 november 2009)

Zie ook:
Dossier verzadiging en eetlustremmers

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over vezels

 

Altijd op de hoogte blijven?