‘Zout in levensmiddelen daalt niet’

12 juli 2012

DEN HAAG - Het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen is de afgelopen 3 jaar bijna onveranderd. Dat blijkt uit de meest recente metingen van de NVWA in de tweede helft van 2011.

De NVWA meet geregeld de zoutgehaltes om te kijken of het Nederlandse productaanbod minder zout wordt. Gekeken wordt naar de 10 productgroepen brood, chips & zoutjes, conserven, (diepvries)snacks, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, koek & banket, sauzen, soep en vleeswaren.

In het onderzoek in de tweede helft van 2011 is opnieuw geen verbetering zien, meldt de organisatie. Slechts in de productgroep brood is het gemiddeld gehalte aan keukenzout gedaald van 1,31 procent in 2009 naar 1,24 procent in 2011. Dit verschil wordt echter veroorzaakt door een reductie van het keukenzoutgehalte in de broodsoort stokbrood.

Verschillen binnen productgroep

De NVWA ziet wel veranderingen in zoutgehaltes, maar dat gaat dan zowel om meer als minder zout binnen een productgroep. “Soms zit in een levensmiddel uit een productgroep minder zout, maar hier staat vaak weer een ander product tegenover dat zouter is geworden.”

Zo worden reducties aan de ene kant weer teniet gedaan door producten die meer zout zijn gaan bevatten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij verschillende soorten chips. “Ook zijn er nog steeds grote verschillen in zoutgehaltes in vergelijkbare producten van verschillende fabrikanten.”

Kwart etiketten gewijzigd

In 2011 hebben fabrikanten ten opzichte van 2010 bij ongeveer een kwart van alle producten de etiketten gewijzigd. Dit kwam voor bij alle productgroepen.

Het kon daarbij gaan om een nieuw design, maar ook om wijziging van receptuur of wijziging van de voedingswaarde-informatie.

Uit steekproeven blijkt dat de fabrikanten minder natrium declareren dan in 2010 en 2009. Maar de NVWA ziet ook producten waar het gedeclareerde gehalte aan natrium in 2011 is verhoogd ten opzichte van de vorige jaren.

Op enkele monsters was geen voedingswaarde-informatie aanwezig en werd dus ook geen natrium- of zoutgehalte gemeld. In de toekomt wordt vermelding verplicht door de nieuwe verordening (EU) Nr. 1169/2011.

Taskforce Zout

De levensmiddelenindustrie heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen om het zoutgehalte in bewerkte levensmiddelen geleidelijk te verlagen.

Zo streeft de Taskforce Zout (een initiatief van de FNLI) ernaar de hoeveelheid toegevoegd keukenzout te verminderen om uiteindelijk te komen tot een gemiddelde reductie van 20 tot 30 procent ten opzichte van 2006.

Wettelijke norm?

Minister Schippers van VWS gaf in het voorjaar al aan niet tevreden te zijn met de voortgang. Zij dreigde toen met de invoering van een wettelijke norm. Een dergelijke wettelijke norm is er nu uitsluitend voor de hoeveelheid zout in brood.

Uit een recent onderzoek van het RIVM blijkt dat 79 procent van het zout aanwezig is in gekochte voedingsmiddelen. Ongeveer een vijfde deel van het geconsumeerde zout wordt door consumenten toegevoegd tijdens de bereiding van de maaltijden of aan tafel.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?