DEN HAAG - 15 procent van de gerookte zalm bevat Listeria. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
De bond onderzocht 60 monsters van 20 merken. In 9 daarvan werd Listeria monocytogenes aangetroffen. Voor Listeria geldt geen nultolerantie.
Gerookte zalm van Foppen kwam dit jaar negatief in de publiciteit door bacteriële besmetting, waardoor bijna 1100 mensen ziek werden en 4 mensen kwamen te overlijden. Dat ging echter om besmettingen met salmonella Thompson.
Miskramen
De NVWA deed in 2011 onderzoek naar de aanwezigheid van listeria, waarbij de nadruk lag op vleeswaren en vis. In 3 procent van de kant-en-klare visproducten werd Listeria aangetroffen en in 0,4 procent was sprake van overschrijding van de norm.
Besmettingen met Listeria monocytogenes hebben in 2011 het leven gekost aan 4 volwassenen. Daarnaast werd één kind doodgeboren en waren er 2 miskramen. Dat blijkt uit het rapport Staat van zoönosen 2011 van het RIVM. In 2011 werden meldingen gedaan van 88 patiënten die Listeriose hadden opgelopen. Sinds december 2008 zijn artsen verplicht gevallen van de ziekte te melden.
Scienta Nova deed recent eveneens onderzoek naar gerookte zalm en concludeerde dat het een kwetsbaar product is.
Lees ook:
- Gerookte zalm kwetsbaar product (18 december 2012)
- Alles over zalm in 2012 (EVMI-jaaroverzicht: voedselveiligheid & kwaliteit)
- 4 doden door Listeria in 2011 (23 november 2012)
- Recall kaas met Listeria (19 november 2012)
- Startercultuur Chr. Hansen stopt Listeria-groei (18 november 2011)