15 recalls in 2012

27 december 2012

DOETINCHEM - Er waren in 2012 15 recalls. Daarbij zijn de recalls van gerookte zalm van Foppen als één geteld.

De ‘Salmonella-zalm’ van Foppen kostte 4 mensen het leven en mogelijk zelfs 5. Bovendien werden bijna 1100 mensen ziek.

Er waren in 2012 meer problemen met pathogenen. In december moest Prins & Dingemanse op last van de NVWA oesters terughalen omdat die besmet zouden zijn met Salmonella. Korte tijd later bleek dat de NVWA bij de controle een fout gemaakt had en de oesters toch niet verontreinigd waren. Eind november had het bedrijf van de NVWA mosselen moeten terughalen omdat daar toxines in zouden zitten. Prins & Dingemanse deed dit onder dreiging van een dwangsom en onder protest, omdat de mosselen waar mensen in België ziek van zouden zijn geworden helemaal niet van het bedrijf waren. Disschof uit Diksmuide (België) riep ook in november verschillende soorten kaas terug omdat die met Listeria monocytogenes besmet kon zijn.

Twee recalls hadden te maken met de druk in flessen frisdrank die te hoog kon oplopen. Dille & Kamille waarschuwde 21 juni dat de flessen van de ‘Pear & Elderflower’ en ‘Blackcurrant & Raspberry’ frisdranken van het Engelse merk Breckland Orchard met hetzelfde euvel kampten. Culina Foods haalde in februari de ‘Dress it up – mosterd-dille dressing’ die wordt verkocht bij Xenos terug, omdat door een fout in de productie gisting kon ontstaan waardoor de dop van de fles kon springen.

Allergenen

In diverse gevallen waren er problemen met allergenen. Vlak voor de Kerst deed Unox een recall van blikken ragout omdat daar goulashsoep in kon zitten. Consumptie daarvan was gevaarlijk voor mensen met een mosterdallergie. Albert Heijn haalde in november de pure chocolade hagel (dark chocolate sprinkles) van het Euro Shopper merk uit de winkel omdat de hagelslag melkpoeder kon bevatten. Baronie De Heer haalde in maart gevulde chocolade paaseitjes van het merk Chocosweet terug omdat niet op het etiket stond vermeld dat de eitjes de allergenen noten, gluten en ei bevatten. Bij Superunie aangesloten supermarkten haalden eind januari melkchocoladepasta van het merk Markant terug. De potten konden hazelnootpasta bevatten, wat gevaarlijk is voor mensen met een notenallergie.

Een minder ernstige etiketteringskwestie was begin juni het verkeerde doseringschema dat stond afgebeeld op Nutrilon-opvolgmelk. Bambix waarschuwde in juli voor Berenkoekjes voor baby’s vanaf 6 maanden die niet snel genoeg zacht werden.

In december deed Jumbo een terughaalactie van stoofpeertjes omdat het etiket bij het opwarmen in de magnetron vlam kon vatten. Wagner haalde eveneens in december in Nederland en 9 andere landen pizza’s terug omdat er metaaldeeltjes in zouden kunnen zitten. In juli haalde Britvic Fruitshoot terug omdat de tuit van het flesje kon losschieten. De terughaalactie in diverse landen bezorgde Britvic een hoge kostenpost.

In maart speelde ook nog een kwestie met strooizout uit Polen dat in dat land in levensmiddelen zou zijn verwerkt, maar ook naar Nederland zou zijn geëxporteerd. De NVWA trof het strooizout inderdaad aan bij een bakker. Een deel was al in producten verwerkt.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?