Iran wil samenwerken met Rikilt

28 januari 2016

Rikilt Wageningen UR tekent 29 januari 2016 een 'Memorandum of Understanding' met de Shahid Beheshti University of Medical Sciences (SBUMS) uit Teheran. Iran heeft interesse in onderzoek naar en betere controle op voedselveiligheid en wil daarom samenwerken.

Iran exporteert diverse producten naar de EU zoals pistachenoten en saffraan. Nu de boycot voorbij is, wil het land de internationale handel verder intensiveren en het is daarbij van groot belang dat het kan voldoen aan de standaarden die in de EU en voor andere grote handelspartners gelden. De exacte inhoud van de samenwerking zal de komende maanden worden vormgegeven. Medewerkers van SBUMS hebben al een eerste training in Wageningen gevolgd.

Rikilt

Instituut voor voedselveiligheid Rikilt heeft jarenlange ervaring in het trainen van laboratoria die actief zijn voor de nationale overheid. Voor meer dan 25 landen is opleiding en capacity building verzorgd. Als nationaal en EU referentielaboratorium en internationaal georiënteerd onderzoeksinstituut is Rikilt een aantrekkelijke partner voor landen die hun eigen controle op voedselveiligheid en voedselauthenticiteit beter willen vormgeven of naar een hoger niveau willen tillen.

Samenwerking

Iran gaat mogelijk ook samenwerken met andere onderdelen van Wageningen UR. Zo wordt op verzoek van de Iraanse overheid een plan opgesteld hoe de landbouwproductie in Iran kan verbeteren. Verder geeft Wageningen advies over het opzetten van een waterinstituut.

Door de westerse sancties stond de samenwerking met Iran de afgelopen jaren op een laag pitje. Maar er zijn altijd banden geweest tussen de Iraanse overheid en Wageningen UR. Momenteel werken zo’n 35 Iraanse promovendi in Wageningen.

Lees ook:

Barentz ook actief in Iran (26 januari 2016)

Altijd op de hoogte blijven?