'Beter Leven affaire door taalproblemen en gekleurde zakken'

31 oktober 2013

EINDHOVEN - Hans Alders heeft geen bewijzen gevonden voor gesjoemel met vlees met het Beter Leven kenmerk (BLk) bij Vion. In het rapport wordt de affaire een 'akelig misverstand' genoemd. Mogelijk is dat veroorzaakt door de codering met gekleurde zakken. Ook taalproblemen kunnen eraan ten grondslag liggen.

Voormalig milieuminister Alders onderzocht in opdracht van de Dierenbescherming de vermeende fraude bij Vion. Aanleiding was een uitzending van Zembla waarin 2 anonieme medewerkers verhaalden over het stelselmatig bijmengen van Beter Leven-vlees met regulier vlees. Alders concludeert dat er bij Vion geen sprake is van een tekort aan Beter Leven vlees, maar juist een overschot - zoals Vion eerder ook al ter verdediging had aangevoerd. Vion is dus helemaal niet gebaat bij het bijmengen van het duurzame vlees met regulier vlees.

Gekleurde zakken

Aan de productielijnen waar Beter Leven-vlees wordt behandeld en hoofdzakelijk in oranje zakken wordt verzameld, worden ook blauwe zakken gebruikt om het afgewaardeerde BLk-vlees in op te slaan. Daarnaast wil Unilever dat voor haar bestemde BLk-vleesproducten worden verpakt in blauwe zakken in groene kratten. "Het is niet uitgesloten dat medewerkers deze gang van zaken verkeerd beoordeeld hebben en tot de conclusie kwamen dat hier structureel iets verkeerds gebeurde", aldus het rapport.

FNV Bondgenoten en CNV vakmensen hebben de onderzoekers laten weten niet uit te sluiten dat er bij Vion fouten worden gemaakt, maar het niet aannemelijk te achten dat er structureel en in opdracht van het management gefraudeerd wordt. De bonden stellen bovendien dat er in de vleesindustrie misverstanden kunnen optreden en fouten worden gemaakt door het grote aandeel nauwelijks Nederlands sprekende flexwerkers in de productie.

Alleen Boxtel onderzocht

Zembla stelt dat de fraude bij Vion na de uitzending is gestopt en mede daardoor niet is geconstateerd. Bovendien heeft Alders zich gericht op de vestiging in Boxtel, terwijl er 4 locaties zijn waar Beter Leven vlees wordt verwerkt, 5 als de Encebe vleeswarenfabriek wordt meegeteld. "Waarom is Alders daar niet ingedoken? Ook de audits van afnemers waar het onderzoek zich op baseert, zijn alleen gericht op Boxtel. Waarom zulke vergaande conclusies als maar een beperkt deel van het bedrijf is onderzocht?"

Dat er een overschot is aan Beter Leven-vlees betekent volgens de bronnen van de programmamakers niet dat op ieder moment en op iedere locatie ook voldoende aanwezig is. "Onze bronnen verklaren dat er vaak zo slecht wordt gepland dat er lokaal wel degelijk tekorten waren. En die moesten worden aangevuld met gangbaar vlees."

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?