EFSA beoordeelt aspartaam als veilig

10 januari 2013

PARMA - Aspartaam wordt beschouwd als veilig bij de huidige aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Dat stelt EFSA in een ontwerp-opinie.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit concludeert dit in de her-evaluatie naar de veiligheid van de kunstmatige zoetstof en zijn afbraakproducten.

Op basis van de beschikbare informatie en gedetailleerde en methodische analyse zeggen de wetenschappelijk experts van het ANS-panel (het wetenschappelijke panel on Food Additive and Nutrient Sources Added to Food) dat er geen ‘toxicity concern’ is bij de huidige hoeveelheden die consumenten op dit moment binnenkrijgen.

Uitzondering voor mensen met PKU

Wel moeten patiënten met de genetische aandoening fenylketonurie (PKU) oppassen. PKU-patienten kunnen geen fenylalanine afbreken. Dit aminozuur dat eiwitten produceert is tevens een van de afbraakproducten van aspartaam. PKU-patiënten krijgen snel een te hoge dosis in het bloed. Bij zwangere vrouwen met PKU is het giftig voor de ontwikkeling van het brein van de foetus. Het ANS-panel concludeert dan ook dat de ADI voor aspartaam niet van toepassing is voor mensen met PKU.

Aspartaam (E951) is al jaren omstreden en daarom al sinds de jaren 80 onderwerp van diverse onderzoeken. Toch heeft EFSA na diverse beoordelingen de zoetstof steeds als veilig bestempeld. In mei 2011 vroeg de Europese Commissie EFSA nog om de studie naar de veiligheid van aspartaam vervroegd af te ronden (al in 2012 in plaats van pas in 2018).

Volledige evaluatie

Nu is door het ANS-panel in opdracht van EFSA voor het eerst een volledige evaluatie (risicobeoordeling) van aspartaam opgesteld. Hierbij zijn ook nieuwe humane studies meegenomen

EFSA is nu een openbare consultatie gestart, waarbij geïnteresseerden kunnen meepraten over het ontwerp van de wetenschappelijke opinie. De bijeenkomst is op 15 februari. Verder heeft EFSA ook een lijstje met veelgestelde vragen opgesteld.

Reacties van de bijeenkomst en openbare online raadplegingen worden zo mogelijk meegenomen in de definitieve wetenschappelijke opinie die het ANS-panel waarschijnlijk in mei 2013 aanneemt.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?