Gerookte zalm kwetsbaar product

18 december 2012

RAALTE - Gerookte zalm is een kwetsbaar product. Dat concludeert Scienta Nova uit een steekproef naar de kwaliteit van het product.

Het bureau voor training en advies over voedingsmiddelen uit Raalte onderzocht de microbiologische waardes van 14 monsters gerookte zalm, afkomstig van vijf supermarkten, een lokale vistraiteur en een groothandel. Bij 5 van de 14 monsters zijn kiemgetallen/bacterieaantallen gemeten die wat aan de hoge kant zijn. "Hoger dan door de hygiënecode voor de visdetailhandel als acceptabel wordt geacht. Dit is niet meteen een groot gevaar voor de volksgezondheid maar wel een punt van aandacht", aldus IJsbrand Velzeboer van Scienta Nova.

De grotere aantallen bacteriën werden vooral aangetroffen bij de producten die hun THT-datum naderden. Er zijn geen overtredingen gesignaleerd. Hoewel de uitkomsten slechts indicatief zijn vanwege het kleine monsteraantal, laat het zien dat gerookte zalm een kwetsbaar product is, stelt Scienta Nova.

Prijsverschillen

Het bedrijf onderzocht ook de vetzuursamenstelling en vergeleek de prijzen. De prijs van de goedkopere zalm lag rond de 15 euro per kilogram, terwijl de duurste zalm een prijs had van bijna 50 euro per kilo. Deze zalm was qua smaak en kiemgetal niet beter dan de andere zalmen uit het onderzoek. Het had wel een iets afwijkende vetzuursamenstelling.

Aanleiding voor het verkennende onderzoek was recente uitbraak Salmonella Thompson door de consumptie van gerookte zalm en de daarop volgende onrust bij consumenten. Scienta Nova overweegt een verkennend vervolgonderzoek om gericht te kijken naar pathogenen.

De Consumentenbond deed eveneens onderzoek naar gerookte zalm en trof in 15 procent Listeria aan.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?