Groente en fruit vaker bron van besmetting

23 februari 2009

DOETINCHEM - Rauwe groenten en fruit zijn in toenemende mate oorzaak van virale en bacteriële besmettingsgevallen.

Volgens de studie, die onlangs is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Epidemiology and Infection (2009, 137: 307-315), bedroeg in de jaren zeventig het aandeel van deze producten in het totale aantal gerapporteerde besmettingsgevallen in de VS minder dan 1 procent.

In de jaren negentig was dat al opgelopen tot 6 procent, aldus de auteur. De studie vermeldt enkele gevallen van de laatste jaren, zoals spinazie (E.Coli) en paprika's (Salmonella).

Kruisbesmetting
Een toenemende consumptie en de opkomst van voorgesneden groenten kunnen hieraan ten grondslag liggen, aldus de studie.

Ook vermoeden de auteurs dat, door een intensieve landbouw, kruisbesmetting van dieren eerder voor kan komen.

De studie stelt dat het gevaar van contaminatie het hoogste is op het veld, tijdens de eerste verwerking (oogst/wassen/snijden) en tijdens de preparatie in de keuken.

Overigens is de auteur niet de eerste die de groei van het aantal besmettingen door agf signaleert. Circa 1,5 jaar geleden presenteerde Eelco Franz van de WUR al een studie waaruit hetzelfde naar voren kwam.

Lees ook:
Bacteriewerende groentesnijmachine (17 september 2008)

Besmettingsgevaar groente en fruit loopt op (25 mei 2007)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over contaminatie

Altijd op de hoogte blijven?