Mogelijk Nederlandse link bij Britse 'paarden'burgers

21 januari 2013

DEN HAAG – Paardenvlees of daarvan afgeleide ingrediënten die bij vleesfabrieken van het Ierse ABP Foods in runderhamburgers zijn terechtgekomen, zijn mogelijk afkomstig van een Nederlandse leverancier.

De NVWA helpt op verzoek van de Ierse voedselveiligheidsinstantie FSAI mee in het onderzoek naar de herkomst van het paarden-dna. De FSAI heeft daar op 18 januari om gevraagd, bevestigt een NVWA-woordvoerder in BoerderijVandaag.

Het gaat waarschijnlijk om eiwitpoeder afkomstig van paardenvlees, dat bedoeld is als vuller in de hamburgers. De naam van de leverancier is niet bekendgemaakt.

Paarden-dna

Vorige week werd bekend dat talloze in England en Ierland verkochte hamburgers en rundvleesmaaltijden dna van paarden en soms varkens bevat.

Britse kranten spreken van een ingrediëntenleverancier uit Nederland die aan de fabrieken van Silvercrest en Dalepak (beide dochters van ABP) en Liffey Meats geleverd heeft. Bij producten van deze 3 fabrieken werd paarden-dna aangetroffen.

Productie ligt stil

Silvercrest levert normaal gesproken hamburgers aan onder meer Tesco, Asda, Sainsbury’s, Co-op en Burger King. De productie ligt stil nadat uit onderzoek bij de fabriek bleek dat tweederde van de burgers paarden-dna bevatte.

Of de NVWA in Nederland naar één specifieke leverancier kijkt, wil de NVWA-woordvoerder niet zeggen. ABP heeft al laten weten de leverancier voor de rechter te slepen, als sprake was van illegale activiteiten.

Het schandaal met de ‘paardenburgers’ blijft voor commotie zorgen in Ierland en Groot-Brittannië. Zo worden in Ierland steeds meer vraagtekens gezet bij de veiligheid van paardenvlees, omdat er weinig controle zou zijn op de herkomst van het vlees.

Nederland 'belangrijke verwerker'

Volgens de Daily Mail is Nederland een belangrijke verwerker van paardenvlees dat vooral geïmporteerd wordt uit Zuid-Amerika.

Zo stelt de krant dat in 2007 en 2008 in Nederland in bitterballen en frikandellen paardenvlees werd aangetroffen. In de bitterballen in 2007 zelfs bij een derde van alle geteste snacks.

Behave de Nederlandse leverancier wordt ook een leverancier uit Spanje verdacht.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?