Muis minder mannelijk door bpa

1 juli 2011

COLUMBIA - Muizen van wie de moeder is blootgesteld aan bpa hebben minder ruimtelijk inzicht en worden minder aantrekkelijk gevonden door vrouwtjes. Bpa is een controversiële stof die in verpakkingen van voedingsmiddelen zit.

De effecten van bpa op mannetjemuizen blijken uit experimenten van het Bond Life Sciences Centre van de University of Missouri. Vrouwtjesmuizen lijken geen nadeel te ondervinden van bpa. Onderzoekster Cheryl Rosenfeld stelt dat het onderzoek mogelijk implicaties heeft voor mensen. Ze meent dat jongens wellicht meer gevolgen ondervinden van blootstelling aan bpa dan meisjes.

Het ruimtelijk inzicht werd getest in doolhof. De aantrekkingskracht van de muizen op de vrouwelijke soortgenoten werd getest aan de hand van het snuffelgedrag van de vrouwtjes en de aandacht die zij voor de mannetjes hadden.

Het onderzoek werd 2 keer uitgevoerd met 19 aan bpa blootgestelde mannetjesmuizen, een controlegroep van 20 muizen, 10 vrouwtjesmuizen die aan bpa waren blootgesteld en 13 vrouwtjesmuizen in de controlegroep.

EU
Er zijn onderzoeken dat de bpa bij mensende groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel zou kunnen schaden, maar er zijn even zo vele studies die stellen dat bpa in kleine hoeveelheden niet schadelijk is. In de EU is  veel discussie over bpa. Sinds maart geldt een verbod op gebruik van de stof in babyflessen omdat bpa naar de inhoud zou kunnen migreren. 

Adi
EFSA handhaafde in september 2010 de bestaande aanvaardbare dagelijkse inname (adi) van bpa van 0,05 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag. Dat is gebaseerd op een No-Observed-Adverse-Effect-Level (NOAEL) van 5 milligram per kilo lichaamsgewicht bij ratten en muizen en een onzekerheidsfactor van 100.

In het Amerikaanse experiment kregen de moedermuizen in hun dieet 50 milligram bpa per kilo lichaamsgewicht. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in PNAS.

Lees ook:
Verbod bpa in babyfles van kracht (7 maart 2011)

EU-verbod op bpa in babyfles (26 november 2010)

'Bisfenol beter niet gebruiken (22 november 2010)'

WHO: bisfenol A niet schadelijk (15 november 2010)

EFSA handhaaft ADI bisfenol A (1 oktober 2010)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over bisfenol (bpa)

Altijd op de hoogte blijven?