‘Naming and shaming bij voedselfraude nodig’

13 maart 2013

DEN HAAG - Noem voedselfraudeurs bij naam, zet ze op een zwarte lijst, zorg voor afschrikwekkende boetes en draai de desastreuze bezuinigingen op de NVWA terug. Dat zijn enkele maatregelen waar de Consumentenbond voor pleit na de ‘diverse grote voedselschandalen van de afgelopen jaren’.

Volgens de Consumentenbond schiet het toezicht op de voedselsector al jaren tekort. Daarom wil de bond dat de fraude ‘nu eindelijk doortastend wordt aangepakt’.

De bond dringt bij de politiek aan op een 7-tal maatregelen. Behalve genoemde maatregelen wil de Consumentenbond ook dat de communicatie richting consumenten verbetert, moeten retailers en fabrikanten verplicht controleren op de echtheid van producten en moeten zij als ze gesjoemel constateren, dit verplicht melden.

De Consumentenbond pleit verder voor transparantere en kortere voedselketens en voor een verplichte etikettering van het land van herkomst op alle vlees-, pluimvee- en visproducten.

'NVWA is tandeloze tijger'

Bart Combée, directeur Consumentenbond, wil weer een sterke controle-autoriteit. “De NVWA is nu een tandeloze tijger die nauwelijks communiceert richting consumenten. Wij trekken keer op keer aan de bel, maar de overheid vindt bezuinigen op de NVWA belangrijker.”

Behalve diverse voedselschandalen die de afgelopen tijd naar buiten kwamen, stelt de bond de afgelopen decennia in zijn tests veelvuldig gesjoemel met voedsel en etiketten te zijn tegengekomen.

“Zo bleek dat (zonder vermelding) water is toegevoegd aan kipfilet, ham, zalm en paling. Onderzoek uit 2011 liet zien dat fabrikanten stukken vlees aan elkaar plakten zonder op het etiket te vermelden dat het om ’plakvlees’ gaat.” Naar aanleiding van deze resultaten drong de bond steeds aan op scherper toezicht.

'Duidelijke regels stellen'

De aangekondigde taskforce baart de Consumentenbond zorgen, omdat het in hun ogen een 'initiatief is van of samen met de lobbyorganisaties uit de vleessector'. “De overheid en de NVWA moeten hier het voortouw in nemen en duidelijke regels aan het bedrijfsleven stellen.”

Bovendien vindt de bond het jammer dat de taskforce zich tot de vleessector beperkt, terwijl volgens de consumentenorganisatie, ook in sectoren als de pluimveesector en de eiersector schandalen zijn geweest en er in de vissector eveneens vaak gesjoemeld wordt.

De bond vindt verder de controles in de zuivelsector 'onder de maat', terwijl de diervoedersector “in zowel de vlees- als de zuivelsector regelmatig voor problemen zorgt”, aldus de bond

De Tweede Kamer praat op donderdag 14 maart met secretaris Dijksma (van EZ) en minister Schippers (Volksgezondheid) over voedselfraude.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?