Nieuwe kankerverwekkende stof ontdekt in friet

18 augustus 2008

MUENCHEN - Wetenschappers aan de Technische Universiteit van Muenchen hebben aangetoond dat het kankerverwekkende glycidamyde in gebakken friet en chips kan voorkomen.

Dat meldt de universiteit in een persbericht op het internet. Glycidamyde is nauw verbonden met acrylamide. De laatstgenoemde stof wordt in de lever omgezet tot glycidamyde.

Gevaarlijker carcinogeen
Gezien de verbondenheid nam het team aan dat glycidamyde ook in levensmiddelen moet voorkomen. Deze is volgens de universiteit een gevaarlijker carcinogeen dan acrylamide.

De wetenschapper namen verschillende producten onder de loep, waaronder tien chipsvarianten, drie soorten voorgebakken friet en zelf gemaakte friet.

In deze producten liepen de waarden glycidamyde uiteen van 0,3 tot 1,5 microgram per kilo. Een vergelijking met acrylamide: hier is sprake van concentraties van 300 tot 600 microgram per kilo.

Verzadigd versus onverzadigd vet
Volgens het team uit Muenchen staan de seinen allesbehalve op groen. 'De kankerverwekkende potentie van glycidamide is aanzienlijk groter dan van acrylamide.'  

Nader onderzoek verdient het gebruik van het type olie. In eerste instantie lijken verzadigde vetten de vorming van glycidamide te remmen. Bij onverzadigde vetten ligt het glycidamidegehalte juist hoger.

Bekijk ons nieuwsdossier over acrylamide

Lees ook:
Kabinet zet in op acrylamide en Salmonella (7 juli 2008)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over acrylamide

Altijd op de hoogte blijven?