NVWA: Clostridium op vlees geen risico

27 juli 2011

DEN HAAG - De bacterie clostridium difficile komt in Nederland nauwelijks voor op vlees. Dat concludeert de nVWA na een onderzoek van 500 vleesmonsters.

Ook de nieuwe extra ziekteverwekkende typen van deze bacterie die ook bij de mens worden aangetroffen, komen op vlees amper voor. De bacterie is daarom geen risico bij vleesbereiding en consumptie, concludeert het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de nVWA.

Slechts in 8 van de 500 (1,6%) onderzochte vleesmonsters was de bacterie aanwezig. Slechts in één monster is een type aangetroffen dat in Nederland ook bij de mens is gevonden. Dit was niet een van de nieuwe extra ziekteverwekkende typen.

Toename infecties
Er is een toename van het aantal infecties door clostridium difficile. Het BuRO adviseert de inspecteur-generaal van de nVWA om de aanwezigheid van de bacterie in dieren en voedingsmiddelen periodiek te onderzoeken. Daarnaast moet worden vastgesteld hoeveel clostridium difficile-bacteriën er nodig zijn om een infectie te kunnen veroorzaken. Ook moet het duidelijk worden wat de mogelijke samenhang is van de ziekte bij de mens en het voorkomen van de bacterie bij dieren en op voedingsmiddelen.

Clostridium difficile
Clostridium difficile is een bacterie die kan worden aangetroffen in het maag-darm-kanaal van mensen en dieren. Uitgescheiden clostridium difficile-bacteriën vormen sporen die bijvoorbeeld in oppervlaktewater en de bodem maanden kunnen overleven. Vooral na antibioticumgebruik en bij weerstandsvermindering kan de bacterie zich vestigen in het darmkanaal. De verschijnselen van een infectie variëren van symptoomloos dragerschap tot diarree. Een ernstige ontsteking van de dikke darm door de difficile-bacterie kan, vooral bij ouderen, dodelijk aflopen.

Lees ook:
Jaarlijks 48 miljoen zieken door food in VS (26 december 2010)

EFSA: 32 doden door voedselinfecties (28 januari 2010)

Salmonella belangrijkste ziekmaker in food (13 mei 2009)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Ehec

Altijd op de hoogte blijven?