Sushi’s bevatten te veel bacteriën

24 augustus 2015

Het is slecht gesteld met de kwaliteit van sushi’s in all-you-can-eat-restaurants. Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek bij 20 restaurants in het land. 64 procent van de onderzochte sushi’s bevatte te veel bacteriën.

Alle restaurants lieten steken vallen, vooral op het gebied van hygiëne, meldt de Consumentenbond. Slechts twee van de twintig restaurants halen een krappe voldoende (5,9).

Versheid onvoldoende

Van te veel bacteriën word je meestal niet ziek, stelt de bond, maar hoe minder vers en hygiënisch de sushi, des te groter de kans op ziekteverwekkers. De versheid van de sushi’s bleek in drie kwart van de gevallen onvoldoende.

Echt ziekmakende bacteriën werden volgens de Consumentenbond niet in grote hoeveelheden aangetroffen. “Een klein lichtpuntje”, stelt de bond.

Slechte hygiëne

De aanwezigheid van E. coli en Enterobacteriën op de sushi's wijzen op een slechte hygiëne. Dan zijn handen niet vaak genoeg gewassen, werden vuile snijplanken gebruikt, of zijn producten te lang en bij een te hoge temperatuur bewaard.

Inspecties

De Consumentenbond stelt dat sushirestaurants de hygiëne beter moeten naleven. “Juist bij sushi met rauwe vis is het extra belangrijk dat de boel vers en schoon is”, zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. Hij pleit ervoor dat de NVWA voldoende inspecties uitvoert en de resultaten daarvan openbaar maakt.

Bekijk het onderzoek

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?