Toch geen botulismebacterie in producten Fonterra

28 augustus 2013

WELLINGTON - Er heeft geen clostridium botulinum bacterie gezeten in het weiproteïneconcentraat (WPC 80) van Fonterra en de producten die daarmee gemaakt zijn.

Dat blijkt uit aanvullende testen die het Nieuw-Zeelandse ministerie van Primairy Industries (landbouwsector) heeft laten uitvoeren op de oorspronkelijke monsters. Dit onafhankelijk onderzoek heeft 195 testen uitgevoerd in zowel de VS als Nieuw-Zeeland.

Importstop

Begin deze maand legde Fonterra de productie stil na berichten dat WPC 80 van het bedrijf besmet was geraakt met de gevaarlijke bacterie. Grote afnemers als China, Rusland en Sri Lanka besloten toen tot een inportstop op Fonterra-melkproducten.

Er is nu wel een bacterie aangetroffen, maar niet degene die botulisme kan veroorzaken. Het gaat om clostridium sporogenes, die kan leiden tot voedselbederf, maar die verder onschuldig is.

'Toch juist gehandeld'

Hoewel Fonterra-CEO Theo Spierings opgelucht is dat er geen besmetting met clostridium botulinum aanwezig was, vindt hij dat het zuivelbedrijf toch juist heeft gehandeld door uit voorzorg een recall uit te voeren.

“De oorspronkelijke resultaten wezen op de aanwezigheid van de bacterie en we konden geen risico nemen. Voedselveiligheid blijft onze eerste prioriteit.”

'Verwarring en angst'

Spierings verontschuldigde zich als CEO van Fonterra én vader van 3 kinderen, voor de verwarring en angst die is ontstaan onder ouders in verschillende landen, maar ook onder de boeren en medewerkers van Fonterra. “Dit is mede het gevolg van de complexiteit van de recall.”

Deze recente resultaten hebben overigens geen invloed op andere nog lopende onderzoeken. Deze gaan gewoon door.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?