Toilethygiëne horecapersoneel onvoldoende

19 maart 2015

De toilethygiëne van horecapersoneel laat te wensen over. Dat concludeert IJsbrand Velzeboer. Hij deed met zijn advies- en trainingsbureau Scienta nova een steekproef van 32 monsters bij in totaal 24 bedrijven. In 34 procent van de monsters werd E. coli aangetroffen.

Stresstest

Velzeboer deed het onderzoek om een beeld te krijgen hoe de horeca met de voedselveiligheid omgaat en om de zwakke plekken bloot te leggen, zoals ondeskundig personeel. Hij noemt het onderzoek een "stresstest voor horeca en levensmiddelenbranche op hygiënegebied". De monsters werden namelijk genomen rond de feestdagen, op 29 en 30 december 2014, omdat producenten volgens hem in die periode hun tht oprekken en horeca-ondernemers dan hun voorraden tot of over de tht-datum bewaren. Bovendien werden kwetsbare producten bemonsterd, zoals salades met gerookte zalm en andere gerechten met vis.

Velzeboer concludeert verder dat ondernemingen slecht omgaan met klachten. Slechts 3 bedrijven reageerden "op professionele wijze" nadat Scienta nova had gewezen op de voedselveiligheidsrisico's. Ook een ketenbedrijf waar Listeria monocytogenes werd aangetroffen in een salade met kaas en tomaat, reageerde niet.

Aanbevelingen

Scienta nova doet naar aanleiding van de bevindingen horecabedrijven de aanbeveling een monitoringsprogramma te starten om aan te tonen dat het personeel de persoonlijke hygiëne op orde heeft. Horecapersoneel moet bovendien beter getraind worden op het gebied van hygiëne.

Bovendien raadt het bedrijf de NVWA aan af te stappen van het huidige systeem van het toezicht op filiaalbedrijven omdat dat niet eerlijk zou zijn ten aanzien van zelfstandige ondernemers in de horeca. Volgens Velzeboer waarschuwen hoofdkantoren van formulebedrijven alle filialen als één vestiging door de NVWA bezocht is, zodat ze zich kunnen voorbereiden.

Velzeboer meent verder dat de inspectiedruk op de horeca en met name op die van formulebedrijven gering is. Voor de horeca- en levensmiddelenbranche zijn er zo'n 100 controleurs voor ongeveer 100.000 bedrijven, waardoor de kans op inspectie klein is. De kans dat een bedrijf in de problemen komt, is bovendien klein omdat consumenten bij een voedselinfectie of -vergiftiging niet het verband met een specifiek horecabedrijf leggen, onder meer omdat de incubatietijd soms lang is. Bovendien weten consumenten vaak niet dat ze een infectie hebben opgelopen.

Scienta nova wil de voedselveiligheid in de horeca vergroten. Op de website van het bureau zijn het horeca voedselveiligheidsblad en de allergenenwijzer te downloaden.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?