Veel bederf door fouten koeltransport

29 april 2011

DOETINCHEM - Zo'n 35 procent van bederfelijke voedingsmiddelen haalt de winkelschappen niet en moet worden weggegooid, vanwege fouten tijdens het koelvervoer.

Het gaat vooral fout op die locaties waar de koelketen wordt onderbroken. Er worden fouten gemaakt of er is een gebrek aan koeling bij het overladen van producten van het ene in het andere transportmiddel of naar een andere op- en overslaglocatie.

Dat blijkt uit een Duitse literatuurstudie van Michael Hülsmann (hoogleraar systeemmanagement) en doctoraalstudent Verena Brenner van de Jacobs Universität in het Duitse Bremen, meldt logistiek.nl.

Te hoge en te lage temperatuur
Volgens beide onderzoekers worden voedingsmiddelen bij het overladen aan te grote temperatuurverschillen blootgesteld. Het gaat daarbij om zowel te hoge als te lage temperaturen, waardoor ze uiteindelijk moeten worden weggegooid.

De onderzoekers stellen dat veel medewerkers die bij het transport of de overslag betrokken zijn, niet beseffen dat een klein temperatuurverschil voor veel voedingsmiddelen al funest is.

Huismann en Brenner stellen voor om de schakels in de logistieke keten beter op elkaar te laten aansluiten.

Beter samenwerken
De verschillende partners in de keten moeten daarvoor beter met elkaar samenwerken om de overslagtijd onderweg tot een minimum te beperken.

Ook zouden de ketenpartners hun gegevens onderling beter met elkaar moeten uitwisselen, bijvoorbeeld door RFID te gebruiken.

Lees ook:
Metaflex plaatst megavriesdeur (20 april 2011)

Mars en Heinz meten CO2 in netwerken (2 februari 2011)

Nederland ketenregisseur agro & food (10 december 2010)

Diepvries gezonder dan vers (8 maart 2010)

Foodfabrikanten bundelen distributie (8 mei 2009)

Mars stapt uit project 'Koud' (26 maart 2009)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over transport

Altijd op de hoogte blijven?