Overheid gaat zelf vleeskeuring uitvoeren

12 juni 2014

DEN HAAG -  De overheid gaat de vleeskeuring zelf ter hand nemen. Dat schrijven staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

De keuringen die nu nog door Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) worden uitgevoerd, zullen worden overgeheveld naar de overheid. De bewindslieden schrijven dat ze bij de uitvoering van de roodvleeskeuringen rekening gehouden zal worden met de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid om voldoende oog te hebben voor het onderscheid tussen keuring en toezicht.

Het besluit volgt op een reeks incidenten met vlees, waaronder incidenten met paardenvlees. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid concludeerde in een rapport daarover dat het systeem dat de veiligheid van vlees moet borgen, niet werkt en zich niet richt op fraude. Verder schiet de hygiëne bij de slacht tekort en maken bedrijfsleven en publiek toezicht hun verantwoordelijkheid onvoldoende waar.

Verantwoordelijkheid

De Onderzoeksraad constateerde in zijn rapport dat de wijze waarop de samenwerking tussen de NVWA en de KDS is ingericht en in de praktijk wordt uitgevoerd, verwarring kan scheppen over de verantwoordelijkheid voor de keuring. Daarnaast stelde de Onderzoeksraad dat KDS bestuurlijk niet onafhankelijk is, maar verweven is met de vleesverwerkende sector.

"Hoewel de Europese regelgeving beperkt ruimte biedt voor het delegeren van taken naar niet-publieke organisaties, constateren wij dat deze mogelijkheid in Europees verband onder druk staat en dat het beleggen van taken bij private organisaties in toenemende mate vragen oproept bij derde landen. Bij export wordt door derde landen de eis gesteld dat certificaten worden afgegeven door de overheid", aldus de bewindslieden.

Zo eiste Rusland vorig jaar dat zuivelbedrijven geïnspecteerd moeten worden door de NVWA in plaats van door het COKZ, eveneens een private partij.

Fraude

Het kabinet komt ook met andere maatregelen om de risico's op voedselveiligheid in de vleesketen aan te pakken. Bedrijven moeten via een gedragscode en aansprakelijkheid meer eigen verantwoordelijkheid nemen en er komt een omvangrijke aanpak om fraudeurs op te sporen.

Ook zijn een verscherping van importcontroles en modernisering van Europese regelgeving nodig, menen de bewindslieden.

De maatregelen volgen op het al ingezette plan van aanpak om de NVWA als toezichthouder anders in te richten en financieel en organisatorisch te versterken.

Een artikel over de vleeskeuring is te lezen in EVMI 5, van 5 augustus 2014.

Inhoud en e-paper EVMI 5 (voor abonnees is het hele magazine beschikbaar, voor niet-abonnees slechts enkele pagina’s).

Lees ook:

‘Vlees in Nederland is niet veilig' (26 maart 2014)

NVWA krijgt team voor data-analyse (11 februari 2014)

Nederland past zuivelinspecties aan eisen Rusland aan (19 december 2013)

NVWA wordt versterkt met 165 fte (20 december 2013)

‘NVWA weet niet of bedrijven regels naleven’ (21 november 2013)

   

Altijd op de hoogte blijven?