Weer minder meldingen voedselinfecties

15 augustus 2012

DEN HAAG – De NVWA en het RIVM kregen vorig jaar opnieuw minder meldingen binnen van voedselinfecties en –vergiftigingen. De dalende tendens is al sinds 2008 merkbaar.

Salmonella en Campylobacter en het norovirus zijn ook nu weer de belangrijkste veroorzakers van uitbraken. Dat meldt de NVWA.

Achter de daling in het aantal meldingen zit volgens de NVWA echter wel een flinke onderschatting van het aantal voedselinfecties .

Vaak niet gemeld

Jaarlijks worden naar schatting 680.000 mensen in Nederland ziek na het eten van besmet voedsel. De meeste infecties worden echter niet gemeld.

In 2011 kreeg de NVWA 363 meldingen van consumenten over mogelijke voedselinfecties, vergeleken met 432 meldingen in 2010.

Daadwerkelijk ziek

Ook het aantal mensen dat daadwerkelijk ziek werd ligt met 889 lager dan in voorgaande jaren. Het RIVM kreeg via de GGD’en 42 clusters van voedselinfecties door met 368 zieken.

Het aantal zieken bleef in de afgelopen 8 jaar redelijk stabiel. Van de zieken werd 8 procent in het ziekenhuis opgenomen.

Internationale uitbraken

Opvallend in 2011 waren 3 internationale voedseluitbraken. Zo werden tussen mei en juli 3816 Duitsers en 11 Nederlanders ziek door besmetting met de shigatoxine producerende Escherichia coli (STEC) O104 (de Ehec-bacterie), na het eten van fenegriekkiemen.

Verder is tijdens een vliegreis Tanzania-Amsterdam in juli, na het eten van een dessert een Salmonella Heidelberg-besmetting ontstaan, waarbij in totaal 25 mensen ziek werden, waaronder 1 Nederlander.

Derde uitbraak ontstond in oktober-november 2011 waarbij zowel in Nederland (20) als in Duitsland (106) mensen ziek zijn geworden door Salmonella Newport, vermoedelijk na het eten van Nederlandse taugé.

Deze drie uitbraken laten volgens de NVWA zien dat zowel personen als voedsel niet aan grenzen gebonden zijn waardoor internationale uitbraken gemakkelijk ontstaan.

Om uitbraken van voedselinfecties te voorkomen, blijft aandacht voor de voedselveiligheid dan ook nodig, stelt de NVWA.

Bekijk het rapport (pdf)

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?