3D-printen is bezig aan een enorme opmars. Maar in de voedingsmiddelenindustrie komen we het nog niet veel tegen. Nóg niet. Want de hindernissen zijn in­middels beslecht. En de printmaterialen zijn goed­gekeurd volgens zowel Europese als de FDA-normen.

De mogelijkheden die dat biedt, zijn behoorlijk eindeloos. Want 3D-geprinte onderdelen geven niet alleen een enorme ontwerpvrijheid, de complexiteit van geprinte onderdelen is enorm.

Luchtkanalen worden geïntegreerd in het ontwerp, de productie kan compleet met inserts worden gedaan en ook de nabewerkingen zorgen voor optimale bruikbaarheid. CIPpen is geen probleem en met een bijzondere nabewerking worden onder­delen niet alleen superglad, maar ook nog eens waterafstotend.

Blauw graag

Voedselverwerkende bedrijven vragen over het algemeen om een blauwe kleur voor onderdelen die in contact kunnen komen met voedsel, om het traceren van slijt­deeltjes makkelijk te maken. Nu was dat bij 3D-printen nog wel eens een probleem, want het nylon PA12-materiaal voldoet weliswaar aan de normen voor voedselcontact, maar de pigmenten deden dat tot voor kort nog niet. Maar daar is verandering in gekomen. Inmiddels is ook het pigment én het proces om dat toe te passen, gecertificeerd voor voedselcontact. Waardoor nu niet alleen het witte onderdeel aan de vereiste normen voldoet, maar ook het blauwe onderdeel.

‘Bacteriën hebben maar weinig nodig’

Parts on Demand is hierin voorloper en heeft samen met zijn partners een nieuw pigment ontwikkeld dat gecertificeerd om toegepast te worden volgens EC 1935/2004 en FDA 21 CFR, §175.300 en §177.1500. In contact met voedsel dus.

3d

Gladst

Maar niet alleen de kleur is van belang. Want misschien heb je wel eens een onderdeel vastgehouden dat met de industriële SLS-printmethode is geproduceerd. Dan weet je dat het oppervlak vergelijkbaar is met een pepermuntje. Wel glad, maar ook enigszins poreus. Niet echt handig als onder­delen in de buurt van - of zelfs in contact met - voedsel komen. Natuurlijk zijn er oplossingen die het oppervlak gladder maken. Tumblen of polijsten bijvoorbeeld. En veel gebruikers laten hun onderdelen shotpeenen. Maar voor toepassingen in de voedselindustrie is dat niet glad genoeg. Bacteriën hebben maar weinig nodig.

Daarom ontwikkelde Parts on Demand Premium Vapor Polishing. Hierbij wordt een milieuvriendelijk oplosmiddel op de onderdelen gedampt, waardoor het oppervlak als het ware dichtsmelt en er een superglad, waterafstotend oppervlak ontstaat. Makkelijk schoon te houden en uitermate geschikt voor Cleaning-In-Place (CIP). En zelfs goedgekeurd voor contact met voedsel.

In een lezing tijdens het Food Technology congres zal Neil van Es van Parts on Demand interessante voorbeelden geven en laat hij zien wat de ontwerpvrijheid en materiaalflexibiliteit voor mogelijkheden biedt voor bijvoorbeeld grippers geprint van flexibel materiaal. Zijn lezing is bij te wonen op woensdag 1 december om 15.35 in zaal 2 en de stand van Parts on Demand heeft standnummer 4.

Altijd op de hoogte blijven?