9 afnemers Van Hattem onvolledig bij melden NVWA

Alle 512 afnemers van vlees dat Van Hattem moest terughalen, hebben bij de NVWA melding gedaan van de onveilige producten. 9 daarvan kregen een boete omdat de melding te laat of onvolledig was.

Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer over de ‘stand van zaken inzake voedsel’.

Van Hattem informeerde in februari de 512 directe afnemers per brief over hun verplichting het geleverde vlees en de vleesproducten te traceren en de producten waarin dit vlees is verwerkt van de markt te halen. Bovendien moesten ze hun afnemers informeren over de verplichting producten te traceren en terug te halen.

Traceringsverslag

Twaalf van de afnemers wilden met een traceringsverslag aantonen dat hun producten veilig waren en dus niet teruggehaald hoefden te worden, dan wel op de markt konden worden gebracht. Drie verzoeken werden door de NVWA gehonoreerd, zoals bijvoorbeeld over geiten die waren geslacht in loonslacht en als heel karkas teruggingen naar de opdrachtgever.

Minder geleverd

Dijksma schrijft aan de Kamer dat de hoeveelheid vlees dat Van Hattem leverde in de periode waarop de recall betrekking had geen 28.000 ton was, zoals ze eerst meldde, maar iets minder dan 16.000 ton.

Lees ook:

‘Houd bij recall de regie in handen' (18 juni 2014)

Van Hattem mag weer slachten onder verscherpt toezicht (9 april 2014)

 
Lees ook
Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

De import van sesamzaad, verontreinigd met ethyleenoxide, blijkt grootschaliger dan gedacht. Vijf Indiase leveranciers verkochten het sesamzaad op de Europese markt. Er zijn al honderden meldingen binnengekomen van besmette producten bij de NVWA. De minister van Medische Zorg en Sport lichtte de kamer in over de afhandeling van dit veiligheidsincident.

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Minister Schouten bespreekt in een brief aan de Tweede Kamer de oplossing voor de “gelaagde, complexe en hardnekkige problematiek” binnen de NVWA. Er komt geen “groot, veelomvattend plan”, maar beheersbare stappen om de problemen op te lossen.

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Drie Indiase bedrijven leverden sesamzaad met ethyleenoxide aan de Europese markt. Bedrijven die het sesamzaad, of producten met het sesamzaad, verhandelen, moeten het uit de handel halen. De NVWA heeft betrokken bedrijven op de hoogte gesteld.