9 afnemers Van Hattem onvolledig bij melden NVWA

VanHattem

Alle 512 afnemers van vlees dat Van Hattem moest terughalen, hebben bij de NVWA melding gedaan van de onveilige producten. 9 daarvan kregen een boete omdat de melding te laat of onvolledig was.

Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer over de ‘stand van zaken inzake voedsel’.

Van Hattem informeerde in februari de 512 directe afnemers per brief over hun verplichting het geleverde vlees en de vleesproducten te traceren en de producten waarin dit vlees is verwerkt van de markt te halen. Bovendien moesten ze hun afnemers informeren over de verplichting producten te traceren en terug te halen.

Traceringsverslag

Twaalf van de afnemers wilden met een traceringsverslag aantonen dat hun producten veilig waren en dus niet teruggehaald hoefden te worden, dan wel op de markt konden worden gebracht. Drie verzoeken werden door de NVWA gehonoreerd, zoals bijvoorbeeld over geiten die waren geslacht in loonslacht en als heel karkas teruggingen naar de opdrachtgever.

Minder geleverd

Dijksma schrijft aan de Kamer dat de hoeveelheid vlees dat Van Hattem leverde in de periode waarop de recall betrekking had geen 28.000 ton was, zoals ze eerst meldde, maar iets minder dan 16.000 ton.

Lees ook:

‘Houd bij recall de regie in handen' (18 juni 2014)

Van Hattem mag weer slachten onder verscherpt toezicht (9 april 2014)

 
Lees ook
Strengere controle op bonen uit Kenia

Strengere controle op bonen uit Kenia

Vooral in groente en fruit van buiten Europa wordt de limiet voor resten van pesticiden nog vaak overschreden. Dat blijkt uit steekproeven die de NVWA in 2017 en 2018 op producten uitvoerde. Strengere controles hebben echter wel effect, meldt de autoriteit. In Europese producten worden weinig overschrijdingen geconstateerd. Bij onderzoek dat de NVWA...

Listeria-fabriek Offerman hield informatie achter voor zijn schoonmakers

Listeria-fabriek Offerman hield informatie achter voor zijn schoonmakers

‘Vleeswarenfabriek Offerman verzweeg tegen zijn eigen schoonmaakbedrijf dat de verouderde fabriek in Aalsmeer extra moest worden schoongemaakt,’ ontdekte De Telegraaf na onderzoek naar de schoonmaakpraktijken in die fabriek.

NVWA beboet overtreders van dierenwelzijnseisen voortaan eerder

NVWA beboet overtreders van dierenwelzijnseisen voortaan eerder

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat strenger optreden tegen overtredingen van de regels rond dierenwelzijn tijdens transport en bij het doden van dieren. Dat betekent dat de NVWA eerder een boete of andere sanctie oplegt en minder waarschuwt.