Aan de slag met maatschappelijke uitdagingen

HAS Food experience 2022

Door Kelly Sinterniklaas
Beeld: HAS Hogeschool

Bij HAS Hogeschool staat een goede aansluiting bij het werkveld voorop. Daarom werkt de hogeschool op verschillende manieren samen met het bedrijfsleven.

Door samenwerkingen aan te gaan vanuit het onderwijs én onderzoek, staat de hogeschool midden in de maatschappij en kan het bijdragen aan oplossingen voor nu en de toekomst.

Uitdagingen en kansen

Maatschappelijke uitdagingen zijn er genoeg. Zo zullen agrofoodbedrijven binnen tien tot vijftien jaar al zoveel mogelijk duurzaam, klimaatneutraal en circulair moeten opereren. Tegelijkertijd moet de internationale voedselproductie omhoog, de veiligheid gegarandeerd e moet het voedsel in nutritioneel opzicht veel gezonder worden.
HAS Hogeschool ziet kansen, niet alleen om jonge mensen op te leiden om met de grote uitdagingen van onze maatschappij aan de slag te gaan, maar ook om professionals verder te helpen ontwikkelen via diverse opleidingstrajecten; van korte, praktijkgerichte cursussen op het gebied van duurzame bedrijfsvoering en duurzaam verpakken tot Incompany-trajecten.

Onderwijsprogramma’s

Via onderwijsprogramma’s dragen we de kennis en vaardigheden over om een bijdrage te leveren op het gebied van voedselzekerheid, de transitie van fossiele naar duurzame energiebronnen, gezond eten, een gezonde leefomgeving, terugdringen van welvaartsziekten en het tegengaan van klimaatverandering.
Stuk voor stuk thema’s die niet alleen nu relevant zijn, maar ook in de toekomst een blijvende rol zullen spelen. Binnen het Food domein zijn lectoraten ingesteld op de thema’s Voedselproductie in een Circulaire Economie, Groene Gezondheid, Eiwittransitie, Voeding en Gezondheid en Design Methoden in Food. Met deze kennis worden onder andere voedingsmiddelentechnologen opgeleid om toegepast onderzoek te doen naar onder meer innovatieve conserveringstechnieken, vernieuwende procestechnologieën en voedselveiligheidssystemen.

Maar ook fooddesigners, productontwikkelaars en procesontwikkelaars die gezonde producten ontwikkelen en produceerbaar en aantrekkelijk maken voor consumenten. Dit resulteert jaarlijks in honderden studentenprojecten via, onder andere, stages en bedrijfsopdrachten. Met als mooi podium het jaarlijkse HAS Food Experience event.

Meer weten?

Op 13 en 14 april vertellen studenten, docenten en lectoren van HAS Hogeschool op de Food Technology beurs over hoe het onderwijs, onderzoek en de zakelijke dienstverlening van HAS Hogeschool bijdraagt aan maatschappelijke thema’s, nu en in de toekomst. Je bent van harte welkom!

Lees ook
HAS Hogeschool gaat verder als HAS green academy

HAS Hogeschool gaat verder als HAS green academy

HAS Hogeschool bestaat dit jaar 75 jaar. Sinds 1947 is de onderwijsinstelling van hogere agrarische school uitgegroeid tot een veelzijdige hbo-opleider waar studenten en professionals terecht kunnen voor scholing, onderzoek, expertise en advies. De HAS zet koers naar een toekomst als hét expertisecentrum voor de sector agro, food en leefomgeving in...

Landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool van start

Landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool van start

De eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool gaat 13 september van start. Het doel van de challenge is zoveel mogelijk hbo-studenten door heel Nederland bewustmaken van de hoeveelheid voedsel dat nodeloos verspild wordt in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie.

Lezing Food Technology: Recente ontwikkelingen in milde conservering en scheidingstechnologieën

Lezing Food Technology: Recente ontwikkelingen in milde conservering en scheidingstechnologieën

13 en 14 april vindt Food Technology plaats in de Brabanthallen. EVMI belicht in de aanloop lezingen die op het evenement gegeven worden.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren