Automatische kiemtest voor tomatenzaad

plant stekjes

Direct inzicht in kwaliteit

Hoeveel gezonde tomatenplanten levert een partij zaad? Onderzoekers van Agro Food Robotics van Wageningen University & Research ontwikkelden een automatische kiemtest. 

Kwekers leveren graag uniforme planten af en willen daarom weten wat de kwaliteit is van het zaad dat ze bestellen.

Hoeveel planten levert een partij zaad op? Zijn er exemplaren bij die achterblijven in de groei, met een kronkel in de steel, of met een blad te weinig? Zaadveredelaars en kwekers doen daarom kiemtesten. De beoordeling van de planten die hieruit komen gebeurt handmatig, en volgens bedrijfseigen criteria en opkweekmethoden.

'Het is nu lastig om afspraken over zaadkwaliteit te maken'

Zo kweekt een zaadveredelaar het hele jaar door onder exact dezelfde omstandigheden, terwijl die in een kas per seizoen kunnen variëren. “De uitkomsten van kiemtesten kunnen daardoor van elkaar verschillen. Dat maakt het voor zaadveredelaars lastig afspraken te maken over de zaadkwaliteit en voor kwekers om de opkweek-productie goed in te schatten” zegt Lydia Meesters, onderzoeker bij Agro Food Robotics van Wageningen University & Research.

Neurale netwerken

Onderzoekers van Agro Food Robotics van Wageningen University & Research ontwikkelden in het project Exploitation of high-tech plant phenotyping tools for breeding companies and growers (2018-2021) een automatische, gestandaardiseerde kiemtest die deze problemen de wereld uit helpt. “We maken met ons MARVIN-camerasysteem in hoog tempo een groot aantal opnames van tomatenkiemplanten en koppelen die aan classificatiesoftware,” vertelt Meesters. “Die software is uitgerust met neurale netwerken (deep learning), een vorm van kunstmatige intelligentie die computers in staat stelt dingen te leren op basis van de informatie die ze aangeboden krijgen, in dit geval beelden van het boven- en zijaanzicht van planten (2-dimensionaal) en 3-dimensionale beelden.”

plant

Beter voorspellen

Een van de elf partners in het project is Paul Verbruggen, onderzoeker bij Bejo Zaden in Warmenhuizen. “We willen de kwaliteit en uniformiteit van de tomatenplanten die uit ons zaad groeien nog beter kunnen voorspellen,” legt hij uit.

Dat doel komt dankzij het Wageningse onderzoek nu binnen handbereik. “Het Marvin-camerasysteem blijkt de kwaliteit van planten al behoorlijk goed te voorspellen,” vertelt Verbruggen. “Als je het uitbreidt met nieuwe technologie, zoals kunstmatige intelligentie, gaat de betrouwbaarheid nog verder omhoog.”

De eerste resultaten wijzen er ook op dat het niet uitmaakt of je 2D- of 3D-beelden van tomatenplanten verzamelt. “Voor ons fijn om te weten, want het betekent dat we in ons bedrijf al werken met een goed systeem.”

Efficiënt werken

Verbruggen constateerde ook dat het moeilijk is om met andere partijen tot consensus te komen over hoe je de kwaliteit van zaad nu precies meet. “We werken nu samen aan voorspellende modellen op maat, waarmee iedere ketenpartner zijn eigen model kan trainen.” Als het aan Meesters ligt, zijn deze modellen nog maar het begin. “Hoe meer moderne technologie geïntegreerd wordt in kassen, hoe efficiënter bedrijven kunnen gaan werken.”

 

Lees ook
Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

Seminar Robotica in agrifood business

Seminar Robotica in agrifood business

Op 16 november organiseert Wageningen Academy, in samenwerking met AgroFoodRobotics, een seminar voor professionals die als ontwikkelaar of eindgebruiker betrokken zijn bij de automatisering van teelt, verwerking of logistiek, in zowel land- en tuinbouw als in de levensmiddelenindustrie. Het seminar is van 8:30 uur tot 17:30 uur en vindt plaats op de...

WUR Seminar op Food Technology 2021: Food Innovation

WUR Seminar op Food Technology 2021: Food Innovation

Het kan niet anders, dan dat Wageningen University & Research (WUR) een belangrijk onderdeel is van Food Technology op 1 en 2 december. De universiteit komt met twee demonstraties op de beursvloer en zelfs zes sprekers op de podia.