‘Avocado’s zijn waterslurpers’

9 mei 2017

Dat liet de NOS Nederland vandaag denken naar aanleiding van het bericht dat Nederland na de VS de grootste importeur van avocado's is.

Door 

Avocado-NOS-300x181 Bron: still, NOS

Vandaag ontdekte Nederland dat we 's werelds tweede importeur zijn van de hippe groene vrucht avocado. Dat kwam door een bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland importeerde in 2016 voor een recordbedrag van €433 miljoen aan avocado’s. Dat maakt ons land na de VS de grootste avocado-importeur ter wereld. Vier op de vijf ingevoerde avocado’s zijn niet voor Nederlandse consumptie, maar gaan via de haven van Rotterdam door naar andere landen. In acht jaar tijd is de invoerwaarde van avocado’s ruim verviervoudigd. Bij geen enkele belangrijke fruitsoort was de groei zo groot. Dat komt omdat de vrucht heel hip is gemaakt door foodies. Fruit eten is immers goed, maar je heb wel vetten nodig. Die moet je niet van dieren halen, weet inmiddels iedereen. Helaas zitten ze niet in vruchten en groenten. Maar wel in avocado's. Vandaar de hype.

Onzinnig

De NOS maakte een filmpje waarin avocado's worden vergeleken met sla en tomaten. Avocado's kosten 'maar liefst' 1.000 liter water per kilo vrucht. Het zijn 'waterslurpers', zegt de NOS. Daarom kun je beter sla of tomaten eten, want die kosten maar 130 of 180 kilo water per kilo. Kijk maar:

?v=irtwXTZx5aI&feature=youtu.be

Wie de NOS volgt, denkt dat je beter sla kunt eten dan avocado's.

Dat is natuurlijk een onzinnige vergelijking. In sla zitten geen vetten, wel wat eiwitten (1,4 gram per 100 gram sla). Ook al lijken we te moeten leren dat alleen dieren en avocado's sloten met water kosten, het maken van die vetten en hoge gehaltes eiwitten kost de hele plantaardige natuur flink wat water als we die stofjes speciaal voor menselijke consumptie moeten telen. Wil je plantaardig voedsel eten met meer eiwitten - denk bijvoorbeeld aan bonen (5 gram eiwit per 100 gram bonen) - dan zul je ook in dat geval ontdekken dat er meer water voor nodig is. Avocado's bevatten 2 gram eiwit en 15 gram voornamelijk enkelvoudig onverzadigd vet. Sojabonen zijn de kampioen in ons bestaande voedingspatroon. Ze bevatten 36 gram eiwitten per 100 gram droog product én 20 gram voornamelijk meervoudig onverzadigde vetten. Lijnzaad gaat daar nog een eind bovenuit, maar hou dat maar stil voor ook daar weer een hype door ontstaat die andere gewassen verdringt.

Zijn avocado's 'fout' zoals de NOS eigenlijk beweert? Nee. Kijk maar eens in onderstaand overzicht van het watergebruik van gewassen en dierlijke grondstoffen. Daarin zie je dat zelfs granen ('cereals', die ons voornamelijk koolhydraten leveren, een klein beetje vet, maar zoals tarwe ook 14 gram eiwit per 100 gram droog product) en olierijke zaden (zoals lijnzaad en soja, die ook eiwitrijk zijn) per kilo aanmerkelijk meer water kosten dan een kilo avocado. Toch hebben we ze nodig, want ons lijf heeft domweg koolhydraten, vetten en eiwitten nodig, ook als we geen dieren meer eten. Van sla en tomaten alleen kunnen we net zomin leven als van de wind. Zulk voedsel is voornamelijk verpakt water.

Tabel Avocado Bron: waterfootprint.org Bron: waterfootprint.org

Hufterig

Nog iets. Er zijn ook mensen die vinden dat de waterfootprint van vlees te groot is. Daarom bevelen ze noten aan. Check het staatje hierboven even om te ontdekken wat een hufterig advies dat is voor wie zijn waterfootprint wil beperken. Zelfs wie eiwitten uit bonen prefereert boven die van kip (bonen zijn 'pulses' in het staatje, terwijl 'chicken' voor plofkip staat), moet zich achter de oren krabben over de echte winst.

Bekijk het eens anders. Niet wat we eten, maar wie we zijn en met hoeveel, is het probleem. We hebben vetten en eiwitten nodig en hebben de nare eigenschap om met een heleboel te zijn en tot 2050 nog te groeien in aantal.

   

Altijd op de hoogte blijven?