‘Banken liggen dwars bij sanering Vion’

euros315

Banken zouden traag geweest zijn met de herfinanciering van Vion Food. Mogelijk is zelfs nog helemaal geen herfinanciering afgegeven voor de saneringsplannen bij Duitse vestigingen. Ook zouden de banken nog geen goedkeuring aan het strategisch plan gegeven hebben.

Hierdoor slaagt het vleesconcern er niet in om verliezen weg te werken, meldt het Financieele Dagblad.

Vion kampt nog met erfenissen uit het verleden. Veel van de eerder aangekochte bedrijven zijn inmiddels weer verkocht. De verkoop van Ingredients heeft dan wel 1,6 miljard euro opgeleverd, maar daarvan is 1 miljard direct weer naar de banken teruggevloeid, om bankschulden af te lossen.

Bovendien konden tegenvallers op de West-Europese vleesmarkt met deze opbrengsten niet worden opgevangen. Een van die tegenvallers is bijvoorbeeld de Russische importstop van varkensvlees.

Normaal gaat veel van Vions varkensvlees rechtstreeks naar Rusland, maar die weg werd afgesneden. Hierdoor moet vers vlees nu in vrieshuizen worden opgeslagen, wat leidt tot onzekerheid en een extra kapitaalbeslag.

In thuisland Nederland zou Vion verder marktaandeel verliezen, onder andere aan het Helmondse Van Rooi Meat, stelt de zakenkrant.

Lees ook:

Vion Encebe haalde onveilig product niet terug (3 juli 2014)

‘Vion Food gezond na verkoop Ingredients’ (2 mei 2014)

Meer over
Lees ook
Flexitariër eet nog steeds vlees

Flexitariër eet nog steeds vlees

De afgelopen 10 jaar groeide het aantal flexitariërs in Nederland. Van 14 procent in 2011 naar 43 procent in 2019. De vleesconsumptie laat een ander beeld zien. Nederlanders gingen 2 kilo minder vlees eten.

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

De koel- en vrieshuizen in Nederland liggen nog altijd vol met vooral frites en vlees. Dat signaleert de Rabobank. De bank verwacht niet dat dit snel zal afnemen.

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Sinds 1987 verzorgt de coöperatie Bon Vivant de in‐ en verkoop van scharrel‐ en biologisch vlees in Nederland. De coöperatie gaat nu verder onder leiding van Henk en Bart Schellekens. Zij willen de consument het meest diervriendelijke, gezondste en kwalitatief beste vlees van Nederlandse bodem bieden.