‘Banken liggen dwars bij sanering Vion’

Banken zouden traag geweest zijn met de herfinanciering van Vion Food. Mogelijk is zelfs nog helemaal geen herfinanciering afgegeven voor de saneringsplannen bij Duitse vestigingen. Ook zouden de banken nog geen goedkeuring aan het strategisch plan gegeven hebben.

Hierdoor slaagt het vleesconcern er niet in om verliezen weg te werken, meldt het Financieele Dagblad.

Vion kampt nog met erfenissen uit het verleden. Veel van de eerder aangekochte bedrijven zijn inmiddels weer verkocht. De verkoop van Ingredients heeft dan wel 1,6 miljard euro opgeleverd, maar daarvan is 1 miljard direct weer naar de banken teruggevloeid, om bankschulden af te lossen.

Bovendien konden tegenvallers op de West-Europese vleesmarkt met deze opbrengsten niet worden opgevangen. Een van die tegenvallers is bijvoorbeeld de Russische importstop van varkensvlees.

Normaal gaat veel van Vions varkensvlees rechtstreeks naar Rusland, maar die weg werd afgesneden. Hierdoor moet vers vlees nu in vrieshuizen worden opgeslagen, wat leidt tot onzekerheid en een extra kapitaalbeslag.

In thuisland Nederland zou Vion verder marktaandeel verliezen, onder andere aan het Helmondse Van Rooi Meat, stelt de zakenkrant.

Lees ook:

Vion Encebe haalde onveilig product niet terug (3 juli 2014)

‘Vion Food gezond na verkoop Ingredients’ (2 mei 2014)

Meer over
Lees ook
Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Door de inflatie en hoge grondstofprijzen betalen consumenten nu meer voor vlees dan voor vleesvervangers. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die supermarktonderzoeker Questionmark in opdracht van ProVeg op een rij heeft gezet.

NVWA neemt vier pallets vlees in beslag

NVWA neemt vier pallets vlees in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdag 16 juli vier pallets met vlees in beslag genomen in Den Haag. De NVWA doet onderzoek naar valsheid in geschrifte bij illegale import van vleesproducten vermoedelijk afkomstig uit China.

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.