‘Banken liggen dwars bij sanering Vion’

Banken zouden traag geweest zijn met de herfinanciering van Vion Food. Mogelijk is zelfs nog helemaal geen herfinanciering afgegeven voor de saneringsplannen bij Duitse vestigingen. Ook zouden de banken nog geen goedkeuring aan het strategisch plan gegeven hebben.

Hierdoor slaagt het vleesconcern er niet in om verliezen weg te werken, meldt het Financieele Dagblad.

Vion kampt nog met erfenissen uit het verleden. Veel van de eerder aangekochte bedrijven zijn inmiddels weer verkocht. De verkoop van Ingredients heeft dan wel 1,6 miljard euro opgeleverd, maar daarvan is 1 miljard direct weer naar de banken teruggevloeid, om bankschulden af te lossen.

Bovendien konden tegenvallers op de West-Europese vleesmarkt met deze opbrengsten niet worden opgevangen. Een van die tegenvallers is bijvoorbeeld de Russische importstop van varkensvlees.

Normaal gaat veel van Vions varkensvlees rechtstreeks naar Rusland, maar die weg werd afgesneden. Hierdoor moet vers vlees nu in vrieshuizen worden opgeslagen, wat leidt tot onzekerheid en een extra kapitaalbeslag.

In thuisland Nederland zou Vion verder marktaandeel verliezen, onder andere aan het Helmondse Van Rooi Meat, stelt de zakenkrant.

Lees ook:

Vion Encebe haalde onveilig product niet terug (3 juli 2014)

‘Vion Food gezond na verkoop Ingredients’ (2 mei 2014)

Meer over
Lees ook
Digitaal machineplatform ESPERA wint FT Meat Technology Award 2022

Digitaal machineplatform ESPERA wint FT Meat Technology Award 2022

ESPERA heeft dit jaar de FT Meat Technology Award in ontvangst genomen tijdens de beurs IFFA in Frankfurt, met het digitale machineplatform “THINK4INDUSTRY CARE”. Dit digitale platform stelt een productieteam in staat om met één klik alle machine- en productielijnparameters te overzien.

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.

ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative, dochteronderneming van Vion, introduceert als eerste bedrijf in de branche plantaardige vleesvervangers op basis van proteïnen uit Nederlandse veldbonen in de retail.