BBQ-vlees uit super ‘vaak bacterieel besmet’

barbecue315

Barbecuevlees afkomstig van supermarkten is relatief vaak bacterieel besmet. Dat stelt Wakker Dier na onderzoek dat afgelopen zomer is gehouden. Ook heeft het BBQ-vlees in supermarkten geen dierenwelzijnskeurmerk.

Bij een indicatieve laboratoriumanalyse van 11 soorten barbecuevlees die in 1 supermarkt gekocht zijn, werd 5 keer E.coli aangetroffen, stelt de dierenrechtenorganisatie.

In 4 gevallen ging het om multiresistente ESBL-producerende bacteriën en 2 keer om Staphylococcus aureus. Verder werden Campylobacter en Listeria monocytogenes elk 1 keer aangetroffen.

‘Licht bedorven’

3 van de 11 monsters  hadden een kiemgetal (kve/gram) van 23 tot 47 miljoen, terwijl als grens vaak 10 miljoen wordt aangehouden. Daarboven wordt de kwaliteit twijfelachtig tot zelfs als licht bedorven beschouwd, stelt Wakker Dier.

De marinade op barbecuevlees lijkt een voedingsbodem voor bacteriële wildgroei. Dit ondanks toegevoegde conserveermiddelen, aldus Wakker Dier. “Juist bij BBQ-vlees mag van supermarkten extra hygiëne verwacht worden, omdat consumenten bij barbecueën onhygiënisch werken."

Elke zomer lopen honderdduizenden mensen een voedselinfectie op, vaak na barbecues, zegt Wakker Dier.

Geen keurmerk dierenwelzijn

Behalve bacteriële besmetting lette Wakker Dier ook op dierenwelzijnskeurmerken op regulier vlees. Daarvoor heeft de organisatie vlees bij 8 grote retailketens onderzocht. Geen van de 109 gevonden barbecue-vleesproducten had een dierenwelzijnskeurmerk (als Beter Leven).

Supermarkten als Albert Heijn en Jumbo hebben dergelijke keurmerken niet op hun BBQ-vlees, terwijl dit wel standaard op hun reguliere vlees prijkt. Overigens laat AH weten dat sommige BBQ-producten abusievelijk geen Beter Leven keurmerk hebben. Dat is vergeten te melden. Andere BBQ-producten voldoen inderdaad niet aan de welzijnseisen om het keurmerk te mogen dragen, stelt AH.

Over het algemeen is op 28 procent van het reguliere vleesassortiment een dierenwelzijnskeurmerk aanwezig. Dat varieert van 43 procent (bij AH) tot 13 procent (Aldi).

Lees ook:

‘Producenten separatorvlees nog steeds in de fout’ (28 augustus 2014)

Hoogopgeleide man barbecuet onveiligst (9 augustus 2010)

 
Lees ook
"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

Toen Rob van Lint in 2017 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging leiden, werd hij meteen in het fipronilschandaal gestort. Ook 2019 was een bewogen jaar, met een listeria-uitbraak en een ict-debacle. We blikken terug maar kijken bovenal vooruit naar de ontwikkelingen die 2020 zal brengen. Topambtenaar Rob van Lint weet wel raad met crisissituaties....

Vion brengt biologische lijn op de Duitse markt

Vion brengt biologische lijn op de Duitse markt

De populariteit van biologisch vlees in Duitsland neemt toe. In 2019 steeg het marktaandeel met 13,8 procent. Daarom brengt Vion haar biologische lijn 'Der Grüne Weg' op de Duitse markt. Het assortiment bestaat uit biologisch rund- en varkensvlees. Het merk is gebaseerd op Vions Nederlandse bio-merk De Groene Weg.

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.