BBQ-vlees uit super ‘vaak bacterieel besmet’

barbecue315

Barbecuevlees afkomstig van supermarkten is relatief vaak bacterieel besmet. Dat stelt Wakker Dier na onderzoek dat afgelopen zomer is gehouden. Ook heeft het BBQ-vlees in supermarkten geen dierenwelzijnskeurmerk.

Bij een indicatieve laboratoriumanalyse van 11 soorten barbecuevlees die in 1 supermarkt gekocht zijn, werd 5 keer E.coli aangetroffen, stelt de dierenrechtenorganisatie.

In 4 gevallen ging het om multiresistente ESBL-producerende bacteriën en 2 keer om Staphylococcus aureus. Verder werden Campylobacter en Listeria monocytogenes elk 1 keer aangetroffen.

‘Licht bedorven’

3 van de 11 monsters  hadden een kiemgetal (kve/gram) van 23 tot 47 miljoen, terwijl als grens vaak 10 miljoen wordt aangehouden. Daarboven wordt de kwaliteit twijfelachtig tot zelfs als licht bedorven beschouwd, stelt Wakker Dier.

De marinade op barbecuevlees lijkt een voedingsbodem voor bacteriële wildgroei. Dit ondanks toegevoegde conserveermiddelen, aldus Wakker Dier. “Juist bij BBQ-vlees mag van supermarkten extra hygiëne verwacht worden, omdat consumenten bij barbecueën onhygiënisch werken."

Elke zomer lopen honderdduizenden mensen een voedselinfectie op, vaak na barbecues, zegt Wakker Dier.

Geen keurmerk dierenwelzijn

Behalve bacteriële besmetting lette Wakker Dier ook op dierenwelzijnskeurmerken op regulier vlees. Daarvoor heeft de organisatie vlees bij 8 grote retailketens onderzocht. Geen van de 109 gevonden barbecue-vleesproducten had een dierenwelzijnskeurmerk (als Beter Leven).

Supermarkten als Albert Heijn en Jumbo hebben dergelijke keurmerken niet op hun BBQ-vlees, terwijl dit wel standaard op hun reguliere vlees prijkt. Overigens laat AH weten dat sommige BBQ-producten abusievelijk geen Beter Leven keurmerk hebben. Dat is vergeten te melden. Andere BBQ-producten voldoen inderdaad niet aan de welzijnseisen om het keurmerk te mogen dragen, stelt AH.

Over het algemeen is op 28 procent van het reguliere vleesassortiment een dierenwelzijnskeurmerk aanwezig. Dat varieert van 43 procent (bij AH) tot 13 procent (Aldi).

Lees ook:

‘Producenten separatorvlees nog steeds in de fout’ (28 augustus 2014)

Hoogopgeleide man barbecuet onveiligst (9 augustus 2010)

 
Lees ook
Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...

TAPP Coalitie: Helft van de Nederlanders is bereid om meer te betalen voor vlees

TAPP Coalitie: Helft van de Nederlanders is bereid om meer te betalen voor vlees

52 procent van de Nederlanders is bereid om meer te betalen voor vlees. Er zit wel een voorwaarde aan. De meerpijs moet een goede bestemming krijgen, zoals goedkopere groenten en fruit en steun aan de boeren. Dat blijkt uit onderzoek van TAPP Coalitie.

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

Novel Foods zijn volgens de definitie ‘voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate door de mens in de EU werden geconsumeerd’ – onder meer insecten, algen en kweekvlees vallen in deze categorie. Deze voedingsmiddelen worden onderworpen aan verschillende veiligheidsevaluaties. Jaap Kluifhooft, consultant...