BBQ-vlees uit super ‘vaak bacterieel besmet’

Barbecuevlees afkomstig van supermarkten is relatief vaak bacterieel besmet. Dat stelt Wakker Dier na onderzoek dat afgelopen zomer is gehouden. Ook heeft het BBQ-vlees in supermarkten geen dierenwelzijnskeurmerk.

Bij een indicatieve laboratoriumanalyse van 11 soorten barbecuevlees die in 1 supermarkt gekocht zijn, werd 5 keer E.coli aangetroffen, stelt de dierenrechtenorganisatie.

In 4 gevallen ging het om multiresistente ESBL-producerende bacteriën en 2 keer om Staphylococcus aureus. Verder werden Campylobacter en Listeria monocytogenes elk 1 keer aangetroffen.

‘Licht bedorven’

3 van de 11 monsters  hadden een kiemgetal (kve/gram) van 23 tot 47 miljoen, terwijl als grens vaak 10 miljoen wordt aangehouden. Daarboven wordt de kwaliteit twijfelachtig tot zelfs als licht bedorven beschouwd, stelt Wakker Dier.

De marinade op barbecuevlees lijkt een voedingsbodem voor bacteriële wildgroei. Dit ondanks toegevoegde conserveermiddelen, aldus Wakker Dier. “Juist bij BBQ-vlees mag van supermarkten extra hygiëne verwacht worden, omdat consumenten bij barbecueën onhygiënisch werken."

Elke zomer lopen honderdduizenden mensen een voedselinfectie op, vaak na barbecues, zegt Wakker Dier.

Geen keurmerk dierenwelzijn

Behalve bacteriële besmetting lette Wakker Dier ook op dierenwelzijnskeurmerken op regulier vlees. Daarvoor heeft de organisatie vlees bij 8 grote retailketens onderzocht. Geen van de 109 gevonden barbecue-vleesproducten had een dierenwelzijnskeurmerk (als Beter Leven).

Supermarkten als Albert Heijn en Jumbo hebben dergelijke keurmerken niet op hun BBQ-vlees, terwijl dit wel standaard op hun reguliere vlees prijkt. Overigens laat AH weten dat sommige BBQ-producten abusievelijk geen Beter Leven keurmerk hebben. Dat is vergeten te melden. Andere BBQ-producten voldoen inderdaad niet aan de welzijnseisen om het keurmerk te mogen dragen, stelt AH.

Over het algemeen is op 28 procent van het reguliere vleesassortiment een dierenwelzijnskeurmerk aanwezig. Dat varieert van 43 procent (bij AH) tot 13 procent (Aldi).

Lees ook:

‘Producenten separatorvlees nog steeds in de fout’ (28 augustus 2014)

Hoogopgeleide man barbecuet onveiligst (9 augustus 2010)

 
Lees ook
Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.

Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Door de inflatie en hoge grondstofprijzen betalen consumenten nu meer voor vlees dan voor vleesvervangers. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die supermarktonderzoeker Questionmark in opdracht van ProVeg op een rij heeft gezet.

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

Tijdens het Offerfeest constateerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie geen illegale slachterijen of ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het bleef bij paar geringe overtredingen zoals ontbrekende I&R registraties.