Betaalgedrag bedrijven verslechterd sinds aangescherpte wet
Sinds de invoering van strengere wetgeving een jaar geleden is het betaalgedrag in het bedrijfsleven over het algemeen verslechterd. Mkb’ers moeten gemiddeld langer op betaling wachten dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van Betaalme.nu. Het onafhankelijke onderzoeksbureau DirectResearch voerde dit onderzoek uit.
Resultaten onderzoek
Juli 2017 werd wettelijk bepaald dat grote bedrijven geen langere betaaltermijnen dan zestig dagen voor hun leveranciers uit het mkb mogen hanteren. Uit het onderzoek blijkt dat dit niet heeft geleid tot beter betaalgedrag. Terwijl grote bedrijven met hun mkb-leveranciers betaaltermijnen hebben afgesproken van gemiddeld 35 dagen, komt de betaling gemiddeld pas na 43 dagen binnen. Dit is twee dagen langer in vergelijking met vorig jaar. Ook blijkt dat ondernemers vaker contact moeten opnemen met hun afnemers over de betaling van facturen. Volgens 30 procent van de ondernemers moet dat vaak of vrijwel altijd. In 2017 was dit nog 15 procent.
Risico’s mkb
Eén op de vijf mkb-ondernemers wordt regelmatig gevraagd om een langere betalingstermijn dan wenselijk te accepteren. De helft zegt afgelopen jaar te hebben ingestemd met een langere betalingstermijn. Weinig mkb’ers maken bezwaar tegen een langere betalingstermijn, terwijl ze aangeven dat het nadelig is voor hun inkomsten en hun liquiditeit. Het maakt hen kwetsbaarder voor tegenslag. Door nu langere betaaltermijnen te accepteren, lopen ze het risico sneller in de knel komen als de economische groei afzwakt.
Mkb-ondernemers krijgen steeds vaker het verzoek om korting op de factuur te geven in ruil voor een snelle betaling. Vorig jaar zei twee derde van de mkb’ers nooit zo’n verzoek te krijgen, maar dit jaar heeft ruim de helft ermee te maken gehad. Het gaat dan om een gewogen gemiddelde korting van 5 procent om twee weken sneller betaald te worden.
Laat factureren
De helft van de mkb-bedrijven uit het onderzoek stuurt pas vijf dagen of later na levering van hun goederen of diensten een factuur. Dit loopt in sommige gevallen op tot dertig dagen later. Mkb-ondernemers krijgen zelden ketenfinanciering aangeboden, maar lijken daar zelf ook weinig belangstelling voor te hebben: slechts in een kwart van de gevallen waarin het wordt aangeboden, wordt er ook daadwerkelijk gebruik van gemaakt. Mkb’ers hanteren zelf gemiddeld een betalingstermijn van 25 dagen, waarbij de betaling binnen 30 dagen binnen is.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Online platform van TNO moet innovatie in het MKB bevorderen
TNO (Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek) lanceert de "TNO-MKB innovatiemotor" om de samenwerking tussen de organisatie en het midden- en kleinbedrijf te versterken. TNO pompt zelf 5 miljoen extra in het online platform.
Food goed vertegenwoordigd in de KVK Innovatie Top 100
De top 10 van de KVK Innovatie Top 100 is voor eenderde gevuld met food-gerelateerde bedrijven. Tea by Me staat op plek 2 en de zesde plaats is voor aQuista. Op nummer 8 is ElkeMelk geëindigd.
"Het MKB kan sterk profiteren van nieuwe digitale technologie"
Internet of Things, big data, kunstmatige intelligentie, blockchain: foodmultinationals investeren al miljoenen in digitale technologie. Maar voor midden- en kleinbedrijven is het moeilijk aan die vooruitgang deel te nemen. Hoe kunnen deze bedrijven toch profiteren van nieuwe digitale technologie? Er wordt enorm veel geïnnoveerd in de voedselsector,...