Boekrecensie: Ondernemen in crisistijd

ondernemen in crisistijd

Dat de coronacrisis alles behoorlijk in de war heeft geschopt mag duidelijk zijn, maar voor sommigen heeft deze crisis juist nieuwe inspiratie opgeleverd. Zoals auteur en ondernemer Femke Hogema, die in drie weken ‘Ondernemen in crisistijd’ schreef.

Door haar jarenlange ervaring in de ondernemerswereld weet Hogema welke impact een crisis op bedrijven kan hebben. Deze impact is alleen niet voor iedereen hetzelfde. Daarom erkent Hogema in de introductie direct dat ze geen succesverhalen kan garanderen.

Het doel van dit boek is dan ook vooral om ondernemers de tools te bieden om in ieder geval zo goed mogelijk met de crisis om te gaan, wat het eindresultaat ook is. Het hele boek wordt gekenmerkt door deze realistische aanpak, waarbij Hogema nauwkeurig alle opties uitwerkt.

Hogema heeft haar boek verdeeld in drie delen, namelijk ‘Mindset’, ‘Cashflow’ en ‘Strategie’. In het eerste deel betoogt Hogema hoe belangrijk het is om met de juiste instelling aan het werk te gaan. ‘De juiste instelling’ klinkt misschien wat minder belangrijk als je het vergelijkt met de concrete praktische problemen die een crisis met zich meebrengt. Volgens Hogema is het echter een onmisbaar hulpmiddel, omdat je met een goede mindset kunt focussen op wat er echt belangrijk is.

ondernemen in crisistijd auteur Femke Hogema

In het deel over cashflow legt Hogema uit hoe je in een crisistijd je financiën op orde houdt. Ook buiten een crisis zal dit een zeer nuttig hoofdstuk zijn. Er staan bijvoorbeeld volop tips in over het bijhouden van geld in een Excelsheet en het goed in kaart brengen van verwachte inkomsten. Ook legt Hogema in dit hoofdstuk uit hoe je goed financiële risico’s in kunt schatten en welke opties je hebt om deze te verminderen.

Tot slot zet Hogema de drie strategieën uiteen die ze doorgaans ziet bij bedrijven in crisistijd. Ze kunnen stoppen, doorgaan of nieuwe kansen grijpen en juist succesvoller worden. Hogema legt van iedere optie duidelijk uit wat deze inhoudt. Daarbij gebruikt ze veel praktijkvoorbeelden van ondernemers die een van deze paden hebben gevolgd. In dit deel wordt benadrukt dat het belangrijk is om kansen te zien, maar ook om realistisch te blijven. Want alhoewel er volgens Hogema ook in een crisis nog genoeg te bereiken is, moet je wel op tijd erkennen welke kant je het beste op kunt gaan.

'Hogema legt uit hoe je goed financiële risico’s in kunt schatten'

Al met al neemt Hogema de lezer in dit boek bij de hand, maar legt ze ook een grote nadruk op persoonlijke verantwoordelijkheid. Je kúnt goed uit een crisis komen, maar alleen als je er zelf de juiste moeite in steekt.

Het nuchtere realisme van ‘Ondernemen in crisistijd’ maakt het tot een nuttige bron van informatie, die ondernemers hopelijk ook een hart onder de riem kan steken.

Bestellen?
ISBN: 9789089655219
Dit boek is te koop via Bazarow.nl.

Lees ook
Van kop tot staart: varken

Van kop tot staart: varken

Er is in Nederland geen enkel stukje vlees dat zoveel wordt gegeten als dat van het varken. Helaas komt de consument vaak niet veel verder dan de karbonade, sparerib, varkenshaas of schnitzel. Hoog tijd dat dat verandert, vindt slager en auteur Gertjan Kiers.

11 foodbedrijven in KVK Innovatie Top 100

11 foodbedrijven in KVK Innovatie Top 100

De Kamer van Koophandel heeft de Innovatie Top 100 bekendgemaakt: een lijst van de 100 meeste innovatie bedrijven van Nederland in 2022. In de lijst staan 11 bedrijven uit de food- en agrisector, waaronder Koppert Cress met Nederlandse vanille en Karma Kebab met 100% plantaardige kebab.

Zorgen om stageplekken bij mkb-bedrijven door oplopende kosten

Zorgen om stageplekken bij mkb-bedrijven door oplopende kosten

Op dit moment kan de overgrote meerderheid van de mbo-studenten een geschikte stageplek vinden, blijkt uit nieuwe cijfers van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB). De organisatie waarschuwt wel voor een tekort in de nabije toekomst. Wanneer het midden- en kleinbedrijf (mbk) zoals bakkers en slagers deels omvalt als gevolg...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren