Boetes voor fraude met lamsvlees
De NVWA heeft zes bedrijven een boete van 525 euro opgelegd voor het aanbieden van onverpakt vlees als lamsvlees, terwijl het vermengd was met kalkoen- of rundvlees.
Voor het onderzoek heeft de NVWA 57 slagerijen en kleine supermarkten bezocht waar onverpakt lamsvlees wordt verkocht. Op zes locaties, bijna tien procent) bleek het vlees niet 100 procent lamsvlees en zij kregen dan ook een boete. Bij drie was het lamsvlees vermengd met kalkoen- en bij de andere drie met rundvlees. Of de overtreders slagers of juiste kleine supermarkten waren, vermeldt de NVWA niet.
Aanleiding tot het onderzoek was een uitzending van het televisieprogramma 'Keuringsdienst van Waarde' van 16 april 2015 waarin te zien was dat onverpakt lamsvlees niet altijd 100 procent lamsvlees is. De NVWA had eerder ook al enkele keren opgetreden tegen fraude met lamsvlees.
Lees ook:
‘Lamsvlees van kalkoen’ is bekend bij NVWA (29 april 2015)
EVMI achtergrond & analyse – Inspecties voedingsmiddelenbedrijven (Premium)
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar
Veranderende consumptiegewoonten, fraude, vergrijzing en PFAS’s tarten de voedselveiligheid. Sommige risico’s staan op de radar, andere dreigingen zijn in opmars en nog te weinig in beeld. “Meer onderzoek is wenselijk.”
Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)
De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA onderzocht met een enquête onder meer dan 27.000 respondenten hoe Europese burgers tegen voedselveiligheid aankijken. In 2010 werd voor het laatst een soortgelijke enquête over dit onderwerp gehouden. Het uitgebreide rapport dat de EFSA heeft opgesteld staat vol interessante inzichten. Bijvoorbeeld...
Meeste fraude in de vissector, volgens EU-rapport
Het aantal voedselfraudezaken dat is gemeld bij het Europese netwerk voor voedselfraude is in 2018 flink gestegen. Dat staat in het jaarlijkse rapport van het netwerk, opgesteld door de Europese Commissie. Over de vissector zijn het hoogste aantal meldingen gemaakt, stelt het rapport. In 2018 werden in totaal 234 zaken gemeld via het AAC-systeem...