Bredase vleeshandelaar Jan F. gearresteerd in Spanje

De Bredase vleeshandelaar Jan F. is deze week in Spanje opgepakt vanwege een onderzoek naar illegale handel in paardenvlees. Volgens de Spaanse autoriteiten is Jan F. de leider van een bende die zieke en gestolen paarden liet slachten voor consumptie.

Gestolen en zieke paarden

De Spaanse krant El País meldt dat er 25 mensen zijn opgepakt. Naast gestolen en zieke paarden zou de bende ook paarden hebben geslacht die bestemd waren voor de hobby of wedstrijden. Ook zou gerommeld zijn met papieren. Volgens de krant is het vlees mogelijk terecht gekomen in meerdere Europese landen, waaronder België, Frankrijk en Nederland.

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staat in nauw contact met de Spaanse autoriteiten. Zij hebben op dit moment geen concrete informatie dat er verdacht paardenvlees naar Nederlandse afnemers is gegaan. Mocht de NVWA in de toekomst informatie krijgen dat dat wel zo is, dan ondernemen ze direct actie.

Bedrijf Draap

Jan F. kwam al eerder in opspraak. Hij werd in Nederland veroordeeld omdat hij met zijn bedrijf Draap (het omgekeerde van 'paard') in 2007 en 2008 goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. Ook mengde hij rundvlees met goedkoper paardenvlees.

Europees paardenvleesschandaal

Ook werd hij in 2013 in verband gebracht met een groot Europees paardenvleesschandaal. In diverse Europese landen zat destijds paardenvlees in maaltijden met rundvlees op het etiket. F. gaf toe dat hij inderdaad Roemeens paardenvlees heeft verkocht aan Franse vleeshandelaren, waaronder het bedrijf Spanghero. De Bredase vleeshandelaar benadrukte echter dat hij geen spil was van een groot netwerk.

Lees ook:

Lees ook
NRC legt illegale stromen plastic verpakkingen bloot

NRC legt illegale stromen plastic verpakkingen bloot

Een onderzoekcollectief van de NRC en Lighthouse Reports laat zien dat verpakkingen van Nederlands voedsel illegaal naar Turkije geëxporteerd wordt. Het onderzoek benoemt verpakkingen van drop, bier, geraspte kaas en verpakkingen van oliebollen.

Interpol en Europol nemen 12.000 ton illegaal voedsel in beslag

Interpol en Europol nemen 12.000 ton illegaal voedsel in beslag

Interpol en Europol leidden een gecoördineerde actie tegen inferieure en vervalste producten. Hierbij namen ze producten ter waarde van €28 miljoen in beslag. Nederland speelde een rol in acties tegen illegale drank en verkoop van paardenvlees. De diensten waarschuwen voor een groei aan illegale activiteiten door de coronapandemie.

Spaanse producent onder vuur vanwege racistisch snoepmerk

Spaanse producent onder vuur vanwege racistisch snoepmerk

In Spanje is een online petitie opgezet tegen de Spaanse snoepfabrikant Lacasa S.A. om het merk Conguitos uit de handel te halen. De chocoladebolletjes worden voorzien van illustraties die volgens de initiatiefnemers van de petitie zwarte mensen stigmatiseren. De petitie maakt gebruik van het momentum dat is gecreëerd door de opleving van...