Bredase vleeshandelaar Jan F. gearresteerd in Spanje

De Bredase vleeshandelaar Jan F. is deze week in Spanje opgepakt vanwege een onderzoek naar illegale handel in paardenvlees. Volgens de Spaanse autoriteiten is Jan F. de leider van een bende die zieke en gestolen paarden liet slachten voor consumptie.

Gestolen en zieke paarden

De Spaanse krant El País meldt dat er 25 mensen zijn opgepakt. Naast gestolen en zieke paarden zou de bende ook paarden hebben geslacht die bestemd waren voor de hobby of wedstrijden. Ook zou gerommeld zijn met papieren. Volgens de krant is het vlees mogelijk terecht gekomen in meerdere Europese landen, waaronder België, Frankrijk en Nederland.

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staat in nauw contact met de Spaanse autoriteiten. Zij hebben op dit moment geen concrete informatie dat er verdacht paardenvlees naar Nederlandse afnemers is gegaan. Mocht de NVWA in de toekomst informatie krijgen dat dat wel zo is, dan ondernemen ze direct actie.

Bedrijf Draap

Jan F. kwam al eerder in opspraak. Hij werd in Nederland veroordeeld omdat hij met zijn bedrijf Draap (het omgekeerde van 'paard') in 2007 en 2008 goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. Ook mengde hij rundvlees met goedkoper paardenvlees.

Europees paardenvleesschandaal

Ook werd hij in 2013 in verband gebracht met een groot Europees paardenvleesschandaal. In diverse Europese landen zat destijds paardenvlees in maaltijden met rundvlees op het etiket. F. gaf toe dat hij inderdaad Roemeens paardenvlees heeft verkocht aan Franse vleeshandelaren, waaronder het bedrijf Spanghero. De Bredase vleeshandelaar benadrukte echter dat hij geen spil was van een groot netwerk.

Lees ook:

Lees ook
Celstraffen en geldboetes voor paardenvlees-fraudeurs

Celstraffen en geldboetes voor paardenvlees-fraudeurs

Afgelopen vrijdag werd de directeur van slachthuis Van Hattem uit Dodewaard veroordeeld voor 324 dagen celstraf, waarvan 180 voorwaardelijk. De rechter beoordeelde hem als schuldig van valsheid in geschrifte. In zijn slachthuis werden in 2012 en 2013 honderden pony’s geslacht en verwerkt tot ‘rundvleesproducten’. De rechtbank Oost-Brabant...

FrieslandCampina neemt Spaanse distributeur over

FrieslandCampina neemt Spaanse distributeur over

Koninklijke FrieslandCampina N.V. neemt de in Spanje gevestigde kaasverpakker en distributeur Millán Vicente over. Hiermee versterkt de zuivelcoöperatie de positie op de Spaanse en Portugese consumentenmarkt voor kaasproducten. Roel van Neerbos, president FrieslandCampina Consumer Dairy: “Al tientallen jaren kopen Spaanse en Portugese...

Nederlander opnieuw spil in paardenvleesschandaal

Nederlander opnieuw spil in paardenvleesschandaal

De Spaanse Guardia Civil heeft in samenwerking met Europol een criminele organisatie opgerold die paardenvlees op de markt bracht dat ongeschikt was voor consumptie. In totaal werden 66 personen gearresteerd. Hen wordt dierenmishandeling, valsheid in geschrifte, belemmering van de rechtsgang, in gevaar brengen van de volksgezondheid, witwassen en deel...