Bredase vleeshandelaar Jan F. gearresteerd in Spanje

De Bredase vleeshandelaar Jan F. is deze week in Spanje opgepakt vanwege een onderzoek naar illegale handel in paardenvlees. Volgens de Spaanse autoriteiten is Jan F. de leider van een bende die zieke en gestolen paarden liet slachten voor consumptie.

Gestolen en zieke paarden

De Spaanse krant El País meldt dat er 25 mensen zijn opgepakt. Naast gestolen en zieke paarden zou de bende ook paarden hebben geslacht die bestemd waren voor de hobby of wedstrijden. Ook zou gerommeld zijn met papieren. Volgens de krant is het vlees mogelijk terecht gekomen in meerdere Europese landen, waaronder België, Frankrijk en Nederland.

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staat in nauw contact met de Spaanse autoriteiten. Zij hebben op dit moment geen concrete informatie dat er verdacht paardenvlees naar Nederlandse afnemers is gegaan. Mocht de NVWA in de toekomst informatie krijgen dat dat wel zo is, dan ondernemen ze direct actie.

Bedrijf Draap

Jan F. kwam al eerder in opspraak. Hij werd in Nederland veroordeeld omdat hij met zijn bedrijf Draap (het omgekeerde van 'paard') in 2007 en 2008 goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. Ook mengde hij rundvlees met goedkoper paardenvlees.

Europees paardenvleesschandaal

Ook werd hij in 2013 in verband gebracht met een groot Europees paardenvleesschandaal. In diverse Europese landen zat destijds paardenvlees in maaltijden met rundvlees op het etiket. F. gaf toe dat hij inderdaad Roemeens paardenvlees heeft verkocht aan Franse vleeshandelaren, waaronder het bedrijf Spanghero. De Bredase vleeshandelaar benadrukte echter dat hij geen spil was van een groot netwerk.

Lees ook:

Lees ook

Vijf jaar geëist tegen Willy Selten om paardenvlees

Het Functioneel Parket heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen vleesverwerker Willy Selten uit Oss, omdat hij in 2011 en 2012 volgens het Openbaar Ministerie  op grote schaal paardenvlees heeft omgekat naar rundvlees. “Door zijn handelen is op grove wijze het vertrouwen van de consument in de veiligheid en kwaliteit van vlees geschonden. Hij heeft de reputatie van Nederland als vlees exporterend land te grabbel gegooid. Daarbij past een jarenlange gevangenisstraf.” Bij Selten werden karkassen uitgebeend en versneden. Hij leverde aan ambachtelijke...

Nederlandse vleeshandelaar opgepakt

LEEUWARDEN - In Frankrijk is de Nederlandse vleeshandelaar Jan F. uit Breda opgepakt in het kader van het paardenvleesschandaal dat vorig jaar speelde. Dit meldt Vlees+. De Brabander zou via zijn Cypriotische bedrijf Draap Trading paardenvlees hebben geleverd aan het Franse bedrijf Spanghero, dat het vervolgens als rundvlees doorverkocht aan bedrijven in de voedselindustrie. De Nederlander zit sinds 8 april in voorarrest op beschuldiging van fraude en valsheid in geschrifte. Niet benadeeld Draap Trading kocht paardenvlees in Mexico en Brazilië, sloeg dat op in Breda en verkocht het op papier aan...