Btw-verhoging van zes naar negen procent

Als ondernemer krijgt u binnenkort waarschijnlijk veel administratieve lasten voor uw kiezen. Na 18 december is duidelijk of het lage btw-tarief van zes procent per 1 januari 2019 naar negen procent gaat.

De Tweede Kamer is al akkoord gegaan met het Belastingplan 2019, waar de btw-verhoging van zes naar negen procent onderdeel van is. De plannen zijn nog niet definitief, maar dat worden ze na behandeling in de Eerste Kamer op 11 december en stemmingen op 18 december. De bedoeling is dat de verhoging plaatsvindt per 1 januari 2019.

Impact

Het nieuwe tarief heeft impact op de administratie van bedrijven, de prijzen van goederen, diensten en de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang. Het kabinet vindt dat dit al genoeg administratieve lasten geeft en heeft daarom besloten dat een prestatie die in 2018 betaald wordt, en in 2019 geleverd, nog btw verschuldigd is met het oude tarief van zes procent.

Wat te doen

Er zijn verschillende manieren hoe u met deze wijziging kunt omgaan. Natuurlijk kunt u er als bedrijf voor kiezen om je productprijzen niet te verhogen. Misschien een slimme zet op het gebied van concurrentie. Als u er wel voor kiest om de prijzen te verhogen, brengt dat een aantal administratieve zaken met zich mee.

De taken die moeten gebeuren: ten eerste moet er een drie procent verhoging berekend worden op de oude prijzen. Ten tweede is het slim om rekening te houden met de inkoop van de komende periode; gaan consumenten minder kopen als uw producten duurder worden? Let er ook op dat u de prijzen op alle platformen zoals sociale media, ook verandert. Ga ten slotte ook na of uw kassa- en boekhoudsystemen anders moeten worden ingesteld naar de hand van het veranderde btw-percentage.

Meer over
Lees ook
The Angry Chef duikt in de wereld van voedingshypes

The Angry Chef duikt in de wereld van voedingshypes

Anthony Warner is een van de topsprekers tijdens het Food & Nutrition evenement op 6 november. Warner, bekend van zijn blog en boek ‘The Angry Chef’, zal spreken over de wetenschap achter voedinghypes. Ook in zijn nieuwe boek De Eetwijze(r) duikt hij in de wereld van de voedingshypes en diëten. De Eetwijze(r) Voor iedereen die de wereld van de...

Nederlandse ondernemers niet voorbereid op Brexit

Nederlandse ondernemers niet voorbereid op Brexit

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Hierdoor lopen ondernemers in de foodbranche het risico dat zij op 30 maart geen zaken meer kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk als zij niet de juiste voorbereidingen treffen én er geen overgangsperiode komt. De douane roept ondernemers op om een EORI-nummer aan te vragen en de Brexit Impact...

Internetcriminelen richten zich op kleine bedrijven

Internetcriminelen richten zich op kleine bedrijven

Internetcriminelen hebben in 2018 bij ruim de helft (52%) van de kleine bedrijven geprobeerd geld of gegevens buit te maken. Dit blijkt uit het Alert Online-onderzoek onder mkb’ers. Phishing en acquisitiefraude zijn hierbij de meest gebruikte methodes. Ondanks deze toenemende dreiging, maken deze bedrijven zich juist steeds minder zorgen over hun digitale...