'Consument wil minderen op vlees en pasta'

varkensvlees315

WAGENINGEN - Iets meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan, minder vlees en pasta te willen gaan eten. Dat hangt samen met de prijzen, maar ook met duurzaamheid, gezondheid en (een gebrek aan) voedselvertrouwen. Zo’n 44 procent denkt overigens helemaal niet te gaan minderen.

Dat blijkt uit de Foodmonitor die Trendbox voor Food for Food heeft uitgevoerd. 29 procent van de Nederlanders overweegt te gaan minderen met vlees. Ook denken ze aan minder pasta (17 procent), aardappelen (12 procent), melk (11 procent), vis en kaas (beide 10 procent).

'Opvallend'

Dat consumenten minder pasta willen nemen, is opvallend, stelt Food for Food. Hier zal met name het gezondheidsaspect de reden zijn, vanwege de negatieve aandacht voor koolhydraten en het succes van De Voedselzandloper.

Dat consumenten willen gaan minderen, noemt Food for Food positief voor gezondheid en duurzaamheid. Of ze het daadwerkelijk gaan doen, is overigens een tweede. Het lijkt erop dat er nog niet echt een daling te zien is. Consumenten houden toch vaak vast aan eetgewoontes.

'Kleinere porties aanbieden'

Vleesproducenten zouden volgens Food for Food al in kunnen spelen op de wens van consumenten door kleinere porties van een betere kwaliteit aan te bieden. Ook wordt steeds meer gekeken naar vleesvervangers en insecten als alternatieve eiwitbron.

Voor pasta liggen ‘nieuwe’, meer voedzame alternatieven als quinoa voor de hand, al bestaat dan weer het gevaar dat het minder beschikbaar komt voor de plaatselijke bevolking, stelt Food for Food.

Lees ook:

Meer vertrouwen consument in kleine merken (14 april 2014)

Consument heeft geen flauw benul van zoutconsumptie (14 maart 2014)

Slechts 9 procent erkent te veel te eten (21 febbruari 2014)

Lees ook
"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

Toen Rob van Lint in 2017 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging leiden, werd hij meteen in het fipronilschandaal gestort. Ook 2019 was een bewogen jaar, met een listeria-uitbraak en een ict-debacle. We blikken terug maar kijken bovenal vooruit naar de ontwikkelingen die 2020 zal brengen. Topambtenaar Rob van Lint weet wel raad met crisissituaties....

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde vorige week het platform ‘Zeker Gezond’. Het bestaat uit een app en website die, naast duizend recepten, ook informatie bevatten over gezonde voeding. De ontwikkelingskosten, €550.000, leiden tot ophef in het Vlaams Parlement, schrijft De Tijd.Het platform moet een alternatief zijn...

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Onderzoek door de Engelse universiteit van Loughborough laat zien dat consumenten minder calorieën eten als er beweeglabels op de etiketten van voedingsmiddelen staan. Beweeglabels maken etiketten begrijpelijker en laten in een oogopslag zien hoeveel je moet bewegen om een blikje frisdrank of een reep chocolade te verbranden. Calorieën...