'Consument wil minderen op vlees en pasta'

varkensvlees315

WAGENINGEN - Iets meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan, minder vlees en pasta te willen gaan eten. Dat hangt samen met de prijzen, maar ook met duurzaamheid, gezondheid en (een gebrek aan) voedselvertrouwen. Zo’n 44 procent denkt overigens helemaal niet te gaan minderen.

Dat blijkt uit de Foodmonitor die Trendbox voor Food for Food heeft uitgevoerd. 29 procent van de Nederlanders overweegt te gaan minderen met vlees. Ook denken ze aan minder pasta (17 procent), aardappelen (12 procent), melk (11 procent), vis en kaas (beide 10 procent).

'Opvallend'

Dat consumenten minder pasta willen nemen, is opvallend, stelt Food for Food. Hier zal met name het gezondheidsaspect de reden zijn, vanwege de negatieve aandacht voor koolhydraten en het succes van De Voedselzandloper.

Dat consumenten willen gaan minderen, noemt Food for Food positief voor gezondheid en duurzaamheid. Of ze het daadwerkelijk gaan doen, is overigens een tweede. Het lijkt erop dat er nog niet echt een daling te zien is. Consumenten houden toch vaak vast aan eetgewoontes.

'Kleinere porties aanbieden'

Vleesproducenten zouden volgens Food for Food al in kunnen spelen op de wens van consumenten door kleinere porties van een betere kwaliteit aan te bieden. Ook wordt steeds meer gekeken naar vleesvervangers en insecten als alternatieve eiwitbron.

Voor pasta liggen ‘nieuwe’, meer voedzame alternatieven als quinoa voor de hand, al bestaat dan weer het gevaar dat het minder beschikbaar komt voor de plaatselijke bevolking, stelt Food for Food.

Lees ook:

Meer vertrouwen consument in kleine merken (14 april 2014)

Consument heeft geen flauw benul van zoutconsumptie (14 maart 2014)

Slechts 9 procent erkent te veel te eten (21 febbruari 2014)

Lees ook
Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...

Weinig aandacht voor voeding tijdens medische opleiding

Weinig aandacht voor voeding tijdens medische opleiding

Tijdens een medische opleiding is er niet voldoende aandacht voor voeding. Daardoor hebben (huis)artsen weinig mogelijkheden om hun patiënten adequate adviezen te geven over voedingsmiddelen en eetpatronen.

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

Novel Foods zijn volgens de definitie ‘voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate door de mens in de EU werden geconsumeerd’ – onder meer insecten, algen en kweekvlees vallen in deze categorie. Deze voedingsmiddelen worden onderworpen aan verschillende veiligheidsevaluaties. Jaap Kluifhooft, consultant...