'Consument wil minderen op vlees en pasta'

WAGENINGEN - Iets meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan, minder vlees en pasta te willen gaan eten. Dat hangt samen met de prijzen, maar ook met duurzaamheid, gezondheid en (een gebrek aan) voedselvertrouwen. Zo’n 44 procent denkt overigens helemaal niet te gaan minderen.

Dat blijkt uit de Foodmonitor die Trendbox voor Food for Food heeft uitgevoerd. 29 procent van de Nederlanders overweegt te gaan minderen met vlees. Ook denken ze aan minder pasta (17 procent), aardappelen (12 procent), melk (11 procent), vis en kaas (beide 10 procent).

'Opvallend'

Dat consumenten minder pasta willen nemen, is opvallend, stelt Food for Food. Hier zal met name het gezondheidsaspect de reden zijn, vanwege de negatieve aandacht voor koolhydraten en het succes van De Voedselzandloper.

Dat consumenten willen gaan minderen, noemt Food for Food positief voor gezondheid en duurzaamheid. Of ze het daadwerkelijk gaan doen, is overigens een tweede. Het lijkt erop dat er nog niet echt een daling te zien is. Consumenten houden toch vaak vast aan eetgewoontes.

'Kleinere porties aanbieden'

Vleesproducenten zouden volgens Food for Food al in kunnen spelen op de wens van consumenten door kleinere porties van een betere kwaliteit aan te bieden. Ook wordt steeds meer gekeken naar vleesvervangers en insecten als alternatieve eiwitbron.

Voor pasta liggen ‘nieuwe’, meer voedzame alternatieven als quinoa voor de hand, al bestaat dan weer het gevaar dat het minder beschikbaar komt voor de plaatselijke bevolking, stelt Food for Food.

Lees ook:

Meer vertrouwen consument in kleine merken (14 april 2014)

Consument heeft geen flauw benul van zoutconsumptie (14 maart 2014)

Slechts 9 procent erkent te veel te eten (21 febbruari 2014)

Lees ook
Hygiënisch ontwerp en reinigbaarheid machines voor voedselveiligheid

Hygiënisch ontwerp en reinigbaarheid machines voor voedselveiligheid

ABB – Whitepaper voedselveiligheid Het correct reinigen en ontsmetten van machines is een belangrijk basis voor de hygiëne in voedselverwerkende omgevingen. Het vormt echter tegelijkertijd ook een stevige uitdaging voor voedsel- en drankverwerkers. Het is vaak niet eenvoudig om goed achter, tussen en onder apparatuur en componenten te komen....

NVWA legt miljoenenboete op aan verkoper van granen, zaden en peulvruchten

NVWA legt miljoenenboete op aan verkoper van granen, zaden en peulvruchten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een importeur van grondstoffen voor levensmiddelen een boete opgelegd van bijna 3,5 miljoen euro. Het bedrijf heeft partijen granen, zaden en peulvruchten verhandeld die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen. De NVWA maakt niet bekend om welk bedrijf het gaat.

RIVM: Eet zo min mogelijk vis uit de Westerschelde

RIVM: Eet zo min mogelijk vis uit de Westerschelde

Het RIVM adviseert consumenten om zo min mogelijk vis uit de Westerschelde te eten, omdat deze te veel PFAS bevatten. Met dit advies richt het RIVM zich vooral op hobbyvissers, aangezien er nauwelijks commerciële visserij op de Westerschelde plaatsvindt.