Consumentenbond start meldpunt voedselfraude
De Consumentenbond heeft een meldpunt voedselfraude geopend. Ondernemers of werknemers uit de levensmiddelensector die gesjoemel met vlees, gevogelte, vis, zuivel of andere levensmiddelen vermoeden, kunnen die vermoedens doorgeven. De Consumentenbond gebruikt die meldingen voor zijn onderzoeken.
De bond wil dit jaar gericht laboratoriumonderzoek gaan doen op basis van signalen uit de sector zelf.
'Beter toezicht'
De organisatie wil voedselfraude voorkomen door een beter toezicht. Ook zet de bond zich in voor een betere informatievoorziening richting consumenten bij voedselschandalen.
"Wij testen jaarlijks tientallen verschillende levensmiddelen en komen daarbij vaak onregelmatigheden tegen, zoals fouten op etiketten", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.
Na het paardenvleesschandaal in 2013 kwamen diverse andere fraudezaken aan het licht. Zo werden onder meer eieren en ham onterecht als biologisch verkocht. Eind 2014 stelde de Consumentenbond vast dat de etiketten van diverse soorten honing niet bleken te kloppen.
Melden
(Vermoedens van) fraude met voedsel kunnen per e-mail worden gemeld, via voedselfraude@consumentenbond.nl, of schriftelijk, via Consumentenbond, Meldpunt Voedselfraude, t.a.v. Nelleke Polderman, Postbus 1000, 2500 BA Den Haag.
De meldingen worden vertrouwelijk behandeld. Indien gewenst kunnen meldingen anoniem worden ingediend.
Lees ook:
EVMI achtergrond & analyse – Inspecties voedingsmiddelenbedrijven
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Voedselfraude smaakt criminelen naar meer
Fraude met voedsel loont, meldt het Nieuwsblad. De eiercrisis is er maar een voorbeeld van. “Criminelen hebben hun actieterrein de laatste jaren verlegd”, zegt Chris Vansteenkiste, het Vlaamse hoofd van de cel Voedselfraude bij Europol. “Vroeger maakten ze luxeproducten na. Nu frauderen ze met alledaagse dingen, zoals ons voedsel.” Het gaat niet alleen om gevallen van verboden stoffen. Goedkope wijn verkocht als dure, pinda’s in de hazelnootpasta of versneden olijfolie zijn voorbeelden van ongevaarlijke fraude. Maar het is fraude en het gaat om grote bedragen. In het eerste kwartaal van dit jaar...
Start groot EU-Chinees onderzoeksproject over voedselfraude
Om de veiligheid van voedsel te verbeteren en voedselfraude grondig aan te pakken hebben het Europese Horizon 2020-programma en het Chinese ministerie van Onderzoek en Technologie €10 miljoen toegekend aan de EU-China samenwerking ‘EU-China-Safe’. Dit onderzoeksproject is een van ‘s werelds grootste voedselveiligheidsprojecten tussen de EU en China. Wageningen University & Research leidt binnen dit project het deelproject voedselauthenticiteit. Voedselfraude Voedselfraude is een mondiaal probleem. Het aantal gerapporteerde voedselfraude gevallen neemt toe en kost niet-frauderende producenten...
Consumentenbond: '85 procent consumenten wil maatregelen tegen misleidende verpakkingen'
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat consumenten misleidende informatie op voedseletiketten als een probleem ervaren. 85 procent van de consumenten vindt dat hier iets aan gedaan moet worden. De Consumentenbond deed begin 2017 onderzoek naar de mening van consumenten over de informatie op voedseletiketten. Hierbij ging speciale aandacht uit...