COV tegen verplichte openbaarmaking controlegegevens

nvwa-controle315

De Vleessector is tegen het wetsvoorstel om gegevens van NVWA-controles bij vleesbedrijven openbaar te maken. Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zal dit namelijk leiden tot onvolledige informatievoorziening, omdat het alleen geldt voor Nederlandse vleesbedrijven. Ook zullen de administratieve lasten toenemen.

"De COV roept ‘politiek Den Haag’ dringend op om het wetsvoorstel niet aan te nemen en met het bedrijfsleven in overleg te treden en belangen van het Nederlandse vleesbedrijfsleven niet uit het oog te verliezen.”

'Hoor en wederhoor'

Volgens de werkgeversorganisatie van de vleesindustrie zal openbaarmaking van controlegegevens niet voldoen aan de gestelde verwachtingen. “Het zal niet in de juiste context (hoor en wederhoor) worden aangeboden, het zal voor ‘derden’ mogelijk lastig te doorgronden zijn en het biedt ondernemers ook geen heldere keuzemogelijkheden (handelingsperspectief).” Ook bestaat in hun ogen het gevaar dat consumenten en afnemers de context en betekenis niet goed begrijpen.

'Schijnzekerheid'

Ander kritiekpunt is dat de verplichte openbaarmaking niet geldt voor producten die buitenlandse vleesbedrijven op de Nederlandse markt brengen. “Het vrijgeven van alleen de Nederlandse productinformatie biedt consumenten dus maar beperkt, selectief inzicht en ook schijnzekerheid.”

Daarbij komt dat nog niet duidelijk is hoe buitenlandse afnemers reageren op bijvoorbeeld de kleurcodes. “De toegevoegde waarde van een groene codering weegt voor een bedrijf op de internationale markt naar onze overtuiging niet op tegenover de schade van een (tijdelijke) rode codering.”

'Europees speelveld aangetast'

Wél zullen de administratieve lasten voor het bedrijfsleven én de NVWA verder toenemen, terwijl tegelijkertijd het gelijke Europese speelveld voor het Nederlandse vleesbedrijfsleven flink wordt aangetast, aldus de COV.

De organisatie stelt met haar standpunt tegen het wetsvoorstel nauw aan te sluiten op het standpunt van het gezamenlijke Nederlandse bedrijfsleven, verenigd binnen VNO NCW.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Inspecties voedingsmiddelenbedrijven (Premium)

Pilot met openbaarmaking inspectieresultaten (5 augustus 2014)

Lees ook
NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de coronacrisis "onverschillig en nalatig gereageerd op waarschuwingen dat de situatie in slachthuizen niet veilig was", meldt de NOS.

TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

Op een aantal mossel- en oesterpercelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer is de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen, schrijft de NRC. Als mensen grote hoeveelheden TTX binnen krijgen, kan dat blijvende zenuwschade veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eigenaren van de betreffende percelen verboden...

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Eind 2018 startte er een pilot met mobiele slachthuizen, ook wel Mobiele Dodings Unit genoemd. Dieren die niet getransporteerd kunnen worden, maar wel slachtwaardig zijn kunnen in deze unit gedood worden. De verdere verwerking vindt plaats in het slachthuis. Minister Carola Schouten heeft de kamer laten weten dat zij voor de zomer een sluit wil nemen...