De werkdag van: Iris van der Gun, Holland Jersey

van der gun

Het ‘speciale biertje’ in de zuivel

Iris van der Gun is verantwoordelijk voor de logistiek en operations bij Holland Jersey, een zuivelbedrijf uit Nijkerk dat uitsluitend melk van Jerseykoeien verwerkt tot hoogwaardige zuivelproducten. 

Wereldwijd komt zwartbonte Holstein-Friesian het meest voor. Daarnaast worden er in toenemende mate koeien gehouden van het Jersey-ras. Jerseykoeien zijn kleiner en lichtbruin tot zeer donkerbruin van kleur. De naam verraadt het al: de Jerseykoeien komen oorspronkelijk van het Britse Kanaaleiland Jersey. Ze werden aan het einde van de 19e eeuw wereldwijd geëxporteerd. Van der Gun: “Holland Jersey is nu aanbeland in een groeifase en we hebben een toenemende schare fans in binnen- en buitenland.” De melk bevat van nature veel hogere gehaltes aan vet, eiwit, vitamine B, D, E, calcium en omega 3.

Peter van Dronkelaar en Harald Hoffmann zagen ruimte in de markt, zowel voor consumenten als voor BtB. Ze besloten daarom in 2015 om aparte Jersey-melkstromen te introduceren en begonnen Holland Jersey in Nijkerk. Intussen zijn er 25 melkveebedrijven in Nederland die speciaal voor Holland Jersey produceren. Van deze melkstroom maakt Holland Jersey verse- en houdbare melk, melkpoeder, yoghurt, kaas en boter. De verse melk wordt niet afgeroomd en heeft daardoor een vetgehalte van gemiddeld 6% procent. Gewone volle melk in een pak bevat gemiddeld 3,5% vet.

‘Melk van Jerseykoeien bevat van nature veel eiwiten en vitamines’

“Door de combinatie van hogere gehaltes aan vet en eiwit is de melk favoriet bij veel barista’s en bij de groeiende schare thuisbarista’s. Door de stevige schuimlaag met een volle smaak is de melk perfect voor cappuccino”, zegt Van der Gun.

Het verwerken van de rauwe melk gebeurt in samenwerking met verschillende bestaande zuiververwerkingsbedrijven. Het werk van Van der Gun is heel gevarieerd. In contact met alle zuivelverwerkers bespreekt ze de productieplanning en logistiek van zowel de aanvoer van de verse melk als van het transport van het gerede product. Ze is het aanspreekpunt voor het voorraadbeheer, de marktprijzen, verpakkingsmaterialen, kwaliteitsissues en klachten. Normaal gesproken is ze ook actief betrokken bij evenementen, beurzen, en open boerderijdagen, waar ze de producten van Holland Jersey onder de aandacht brengt.

Iris werkt nu twee jaar bij Holland Jersey. “Ik heb een heel afwisselende werkweek waarbij veel verschillende activiteiten door elkaar heen lopen. We zijn een klein team, daardoor ben ik bij veel werkzaamheden betrokken, ben ik van veel zaken op de hoogte en kan ik daardoor ook snel schakelen. In mijn functie heb ik voortdurend contact met veel verschillende partijen. Dit bedrijf is volop aan het groeien en ontwikkelt allerlei nieuwe producten, boort nieuwe markten en samenwerkingen aan.”

Lees ook
Europees Parlement: benaming plantaardige zuivel mag blijven

Europees Parlement: benaming plantaardige zuivel mag blijven

Plantaardige alternatieven voor zuivel mogen in hun naam termen als ‘alternatief voor kaas’ of ‘variatie op melk’ blijven hanteren. Het Europees Parlement heeft het voorstel over een verbod op ‘zuiveltermen’ ingetrokken.

Campagne tegen zuivelverspilling

Campagne tegen zuivelverspilling

Met de publiekscampagne 'Kijk, ruik, proef en vouw' vraagt Zuivelpak aandacht voor de houdbaarheid van zuivel, in de hoop voedselverspilling tegen te gaan.

De werkdag van: Daphne Sanders, Schouten

De werkdag van: Daphne Sanders, Schouten

Daphne Sanders is productontwikkelaar bij plantaardig eiwitspecialist Schouten. Ze ontwikkelt vleesvervangers met een plantaardige eiwitbasis.  Sanders: ‘De keuze in het vegetarische schap was wel heel beperkt. Daar moest verandering in komen.‘ Ze is vegetarisch opgevoed en verbaasde zich erover dat in de supermarkt de keuze in het...