De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

liselotte-mooiweer-fc

De dag begint voor Liselotte Mooiweer, project manager/development specialist Early Life Nutrition bij FrieslandCampina Ingredients, met een fietstocht naar de campus van de Wageningen Universiteit. Daar is het lichte gebouw van het FrieslandCampina innovation centre met haar laboratoria, proefproductielhal en kantoren gehuisvest.

Liselotte Mooiweer is opgeleid als levensmiddelentechnoloog en ze onderzoekt samen met haar collega’s van het zogenoemde early life nutrition proteins team welke waardevolle ingrediënten uit melkeiwitten kunnen worden ingezet voor de wereldwijde voeding van jonge kinderen. Uit onderzoek is bekend dat eiwit een belangrijke rol speelt in de groei en ontwikkeling. Dat begint soms al een jaar voor de daadwerkelijke geboorte tot en met de leeftijd van twaalf jaar. Mooiweer: ”Dat betekent dan onder meer dat de moeder heel bewust haar lichaam in optima forma wil hebben voordat ze zwanger wordt en daarin willen we op voedingsgebied een bijdrage leveren. We werken in teams samen aan een project en ik bewaak daarin de doelen, voortgang en budgetten. Mijn werkdag bestaat dan ook uit veel overleg.”

“Een dag begint bijvoorbeeld met een gesprek met een ‘nutritional scientist’, die onderzoekt wat de rol is die de verschillende eiwitten spelen gedurende de groei van het kindje. Daarna bedenken wij in het team welk onderzoek we moeten doen om een nieuw product te ontwikkelen of huidig product te verbeteren. Als het gaat over eiwitten, dan kun je bijvoorbeeld denken aan de stappen die je procesmatig zet en hoe je eiwitkwaliteit kunt beïnvloeden. Verhitting of spraydrogen bevordert de houdbaarheid, maar te veel verhitting kan bijvoorbeeld unieke eigenschappen van eiwitten beïnvloeden. Daarover spreek ik dan later op de dag met andere experts. Ik kan echt gefascineerd raken over de functies die eiwitten vervullen, hoe betekenisvol ze zijn. Vanuit de nieuwste wetenschappelijke inzichten bedenk ik hoe ik deze kennis kan toepassen in een nieuw of bestaand product. Het kan ook zijn dat we van klanten een ontwikkelverzoek krijgen of dat er vanuit nieuwe wetenschappelijke inzichten intern de vraag ontstaat of - en hoe - wij die kunnen toepassen in onze producten.”

“In de middag kan ik betrokken zijn bij de praktijk: Zodra we een nieuw product ontwikkelen, werken we dit eerst uit op lab niveau. Daarna gaan we opschalen naar grotere volumes. We hebben hier in het pand op de campus een proefproductiehal waar ik samen met mijn collega’s de kritische processen en parameters bepaal en analyseer. Als die resultaten allemaal veelbelovend zijn, gaan we opschalen naar een productielocatie. Bij al deze beslissingen horen momenten waarop ik overleg met een team van wetenschappers, nutritionisten, marketing, communicatie en de afdeling quality assurance. We ontwikkelen producten voor een enorm kwetsbare doelgroep en wij willen daarin geen enkel risico nemen. Kwaliteit is voor ons het allerbelangrijkste.”

“Ik heb een hele brede belangstelling, vind alles leuk. Onderzoek, het development werk, de theoretische verdieping over eiwitten en invloed op gezonde groei van een kindje, een nieuwe proefopstelling uitproberen op schaal of op een productielocatie, samenwerken in een team van internationale collega’s en het concreet ontwikkelen van een nieuw product en de rol die marketing daarin speelt. In deze baan komt dat allemaal samen.”

Lees ook
Cargill investeert in start-up Bflike

Cargill investeert in start-up Bflike

Start-up Bflike, ontwikkelaar van technologieën die resulteren in plantaardige vlees- en visproducten die zo veel mogelijk lijken op hun dierlijke tegenhangers, vindt in Cargill een nieuwe investeringspartner.

De werkdag van: Daphne Sanders, Schouten

De werkdag van: Daphne Sanders, Schouten

Daphne Sanders is productontwikkelaar bij plantaardig eiwitspecialist Schouten. Ze ontwikkelt vleesvervangers met een plantaardige eiwitbasis.  Sanders: ‘De keuze in het vegetarische schap was wel heel beperkt. Daar moest verandering in komen.‘ Ze is vegetarisch opgevoed en verbaasde zich erover dat in de supermarkt de keuze in het...

De werkdag van Geraldine Haverkamp: Trainingen die boeien en binden

De werkdag van Geraldine Haverkamp: Trainingen die boeien en binden

Geraldine Haverkamp is trainer aan de Dairy Academy van Royal A-ware. Ze organiseert workshops voor melkveehouders. “Iedere melkveehouder vindt het leuk om bij een collega in de stal te kijken.” Haverkamp is opgeleid als dierenarts en heeft samen met haar man en schoonvader een melkveebedrijf in Kollumerzwaag (Fr). Daarnaast werkt ze als...