Digitaliseer je procesketen

EVMI 8-22 Kuipers

Wat valt er eigenlijk niet te digitaliseren. Maar waarom zou je? Wat kun je winnen met een product-lifecycle-managementsysteem. Wat is dat eigenlijk?

Helemaal terug naar het begin, een product-lifecycle-managementsysteem begon ooit bij tekeningbeheer binnen ontwikkeling en productie. Met een simpel CAD-datamanagement. Maar sindsdien heeft PLM, zoals we het afkorten, een ware metamorfose ondergaan.

Aanvankelijk stond alleen het opslaan en vinden van CAD-gegevens centraal, maar al snel werden tekeningen, documenten en stuklijsten met elkaar verbonden en aan informatie uit ERP-systemen gekoppeld. De stap van tekeningbeheer via CAD-datamanagement naar productgegevensbeheer (PDM-systeem) was gezet.
Parallel hieraan hebben sinds de jaren negentig elektronische archief- en documentmanagementsystemen (DMS) terrein gewonnen. Wanneer dit soort systemen ook technische structuren kunnen weergeven, worden ze DMStec genoemd.
Om over de grenzen van afdelingen heen met productrelevante gegevens en documenten te kunnen werken, moet er een brug worden geslagen naar Product-Data-Management (PDM-systeem). Zodra dit is gebeurd, beschikken bedrijven over een uniforme Product-Data-Backbone die zowel commerciële als technische documenten bevat. De volgende stap op het evolutionaire pad is het procesmatig beheersen van productgegevens en informatiestromen. Dit wordt Product-Lifecycle-Management (PLM-systeem) genoemd.

End-to-end

De functie van een PLM-oplossing is om end-to-end processen te creëren. Dit betekent dat alle deelnemers in de gehele procesketen van het bedrijf - van specificatiemanagement, ontwikkeling en productie tot verkoop en service - gecontroleerde toegang hebben tot een uniforme, gemeenschappelijke productdatabase – de Product-Data-Backbone.
Een Product Data Backbone is de onmisbare tool om een proces van ETO - engineer tot order - naar CTO - configure to order - te brengen.
Collaborative PLM breidt de processen over de bedrijfsgrenzen heen uit naar het hoogste niveau van evolutie: digital engineering. Het resultaat is een volledig gedigitaliseerde procesketen. Met Collaborative PLM kunnen aan gekoppelde interne en externe processen gedurende de totale levenscyclus van een product in realtime worden gecoördineerd. Partners, klanten en leveranciers worden zo op een gecontroleerde manier in de bedrijfsprocessen geïntegreerd.

EVMI 8-22 Kuipers PLM

Belangrijke stap

Afgelopen september werd bij Kuipers Food Processing Machinery in Woerden een belangrijke stap in het digitalisatieproces gezet: de invoering van een Digitale-Product-Databackbone, PRO.FILE PLM, geleverd en geïmplementeerd door PLM Xpert.
Op basis van verschillende inhoudelijke sessies werden de eisen en wensen van Kuipers vertaald naar een digitaliseringsoplossing. Stef Verhoek, Lead Engineer bij Kuipers vertelt: “De belangrijkste aanleiding waren de uitdagingen die het gebruik van 3D-CAD op basis van AutoDesk Inventor met zich mee brengt. Een bewezen aanpak voor revisie en versiebeheer en vrijgave ontbraken. We wilden af van de mappenstructuur op het netwerk en wilden een documentmanagementsysteem met een integratie met ERP.” Bas Verbunt van PLM Xpert vult aan: “Ook de reguliere documenten en processen konden een beheersoplossing gebruiken.” PRO.FILE PLM moet Kuipers ondersteunen in de verdere groei van de organisatie. 

Kuipers en PLM Xpert

Kuipers Food Processing Machinery biedt snackverwerkingsoplossingen voor zowel kleine starters als grote multinationals in meer dan 60 landen. Het bedrijf gelooft in specialisatie, duurzame relaties en continue ontwikkeling. Kwaliteitsengineering, ontwerp en fabricage vormen de basis van de organisatie. De fabrieken, waarvan er vele al meer dan twee decennia actief zijn, bieden snackproducenten een efficiënte- en langetermijnoplossing die speciaal is ontworpen voor hun productiebehoeften. Lokaal in Nederland ontworpen en geproduceerd.

PLM Xpert is, als PRO.FILE Competence Center, specialist in datamanagement voor de maakindustrie in de Benelux. PLM Xpert helpt bedrijven zoals Kuipers om de kwaliteit en efficiëntie in ontwikkeling en productie te verhogen door middel van de inzet van PRO.FILE PLM. Dat doet PLM Xpert vanuit het kantoor in Bergambacht, met een gedreven en deskundig team van professionals en met meer dan 25 jaar ervaring.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Slimme adviezen met digitale informatie

Slimme adviezen met digitale informatie

Gepersonaliseerd voedingsadvies is een onderwerp dat al enige tijd op de agenda staat. Wat ook al langer wordt bekeken is hoe je dat advies kunt baseren op digitale informatie. Hoe het ermee staat?

Groter rendement door digitaal inzicht

Groter rendement door digitaal inzicht

Ondernemen op onderbuikgevoel en kennis van de markt heeft generaties versspecialisten ver gebracht. Maar anno 2023 is dat niet langer voldoende. Door middel van digitalisering en sturen op data worden consumenten beter bediend, processen efficiënter ingericht en omzetten vergroot.

Robotica en machine vision

Robotica en machine vision

Als we iets hebben geleerd de afgelopen paar jaar, dan is het wel dat de mens een kwetsbaar onderdeel is van het produc-tieproces. Eerst waren er de anderhalvemetermaatregel en het hoge ziekteverzuim door covid, nu lopen we tegen enorme personeelstekorten aan in alle sectoren.