E.coli-bacterie in kalfsvlees dochterbedrijf VanDrie

23 mei 2017

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft de gevaarlijke STEC-variant van de E.coli-bacterie ontdekt in een partij Nederlands kalfsvlees. Deze bacterie is vooral voor kinderen en ouderen gevaarlijk. Het Apeldoornse bedrijf Ekro, onderdeel van de VanDrie Group, leverde het vlees.

Kalfsvlees

Het gaat om een partij kalfsvlees van meer dan 700 kilo. Het vlees is verkocht in de staten Californië, Florida, Michigan en Massachusetts. Uit voorzorg heeft Ekro de hele export van kalfsvlees naar de Verenigde Staten geblokkeerd.

Het bedrijf onderzoekt wat de oorzaak kan zijn. Het gaat om vlees van dieren die begin maart zijn geslacht. Het vlees is vóór verscheping gecontroleerd door zowel VanDrie zelf als door de NVWA. Volgens VanDrie is hierbij niets verdachts gevonden.

Zeldzame variant E.coli-bacterie

De E.coli-variant waar in de VS positief voor is getest, is volgens VanDrie een zeer zeldzame variant. Doorgaans gaat het bij E.coli-besmettingen om een andere varant (O157). Het is volgens de kalfsvleesproducent reden te meer om een diepgaand onderzoek in te stellen.

De Amerikaanse vleesmarkt was bijna 20 jaar gesloten voor Nederlands kalfsvlees. Het land stelde deze ban in na de BSE-uitbraken in Europa en onenigheden met hormoonvlees. Sinds het najaar van 2016 exporteert VanDrie weer naar de Verenigde Staten.

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven?